Calendar 20 noiembrie 2020. Ce sfânt este pomenit în această zi

Calendar 20 noiembrie 2020. Creștinii Ortodocși îl sărbătoresc în fiecare an, în această zi, pe Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul. Se știe despre el că s-a născut în orasul Irinopolis din Decapolea Isauriei, în sud-estul Asiei Mici, în jurul anilor 780-790. A ajuns la o mănăstire din Decapole, la egumenul Simeon, care era fratele mamei sale și a stat acolo vreme de 14 ani.

Calendar 20 noiembrie 2020

Sfântul Grigorie Decapolitul este prăznuit pe 20 noiembrie. Sfintele sale Moaște se află în Mănăstirea Bistrița, din județul Vâlcea. Acest Sfânt s-a născut într-un oraș din Asia Mica, spre sfârșitul secolului al VIII-lea, și a trecut la cele veșnice în ziua de 20 noiembrie 842.

Încă de timpuriu s-a retras într-un munte din regiunea natală, unde a întâlnit un fost episcop local, ajungând pustnic. Îndrumat de acesta, el va intra într-o mănăstire din apropiere, iar apoi, la îndemnul mamei sale, într-o alta, unde se nevoia un frate de-al său.

Cuviosul Grigorie a petrecut în mănăstirea unchiului său vreme de 14 ani. După nenumărate nevoințe, Sfântul Grigorie s-a retras într-o peșteră aspră, unde s-a nevoit încă o perioadă de timp. După o vreme însă, în urma unei descoperiri, Dumnezeu l-a trimis înapoi, în lume, spre a fi de folos și altora.

A făcut minuni încă din timpul vieții

Încă din timpul vieții, Cuviosul Grigorie s-a arătat făcător de minuni. El a vindecat mai multe persoane de posesia duhurilor necurate. După ce unchiul său, părintele Simeon, a fost eliberat din temniță, Sfântul Grigorie a plecat din Tesalonic, spre Constantinopol, pentru a-l întâlni.

Sfântul Grigorie Decapolitul s-a îmbolnăvit de idropica, boala de care se crede că a suferit și Sfântul Apostol Pavel. A trecut la cele veșnice în ziua de 20 noiembrie 842, fiind înmormântat într-o mănăstire din Constantinopol.

Și în timpul vieții, dar și după moarte, la mormântul Sfântului Grigorie Decapolitul au fost vindecați mai mulți suferinzi și posedați. După o vreme, când a fost dezgropat trupul sfântului, acesta a fost găsit întreg și frumos mirositor.

A fost așezat în biserica mănăstirii întemeiată de ucenicul său, Iosif Imnograful.

sursa