Calendar ortodox 21 noiembrie 2020. Zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși

Calendar ortodox 21 noiembrie 2020. Este zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși. Astăzi este Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, o sărbătoare marcată cu roșu în Calendarul Ortodox. Biserica face dezlegare la pește pentru cei care țin Postul Crăciunului.

Calendar ortodox 21 noiembrie 2020

Pe 21 noiembrie, Biserica Ortodoxă Română marchează Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, o sărbătoare de mare însemnătate pentru creștini. Această sărbătoare este cunoscută în popor sub denumirea de Vovidenia sau Ovedenia.

Biserica a rânduit ca pe 21 noiembrie să fie dezlegare la pește. Această sărbătoare are loc în timpul Postului Crăciunului sau al Nașterii Domnului care ține 40 de zile.

Pe 21 noiembrie, când este sărbătorită Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, dacă este senin, se spune că vara va fi secetoasă. Tot în această zi se dă de pomană pentru cei care au murit fără lumină şi se ung ferestrele şi uşile cu usturoi pentru ca în casa respectivă „să nu intre farmece”.

edicate Maicii Domnului, cu excepţia Bunei Vestiri, nu are temei scripturistic, ci doar patristic.

Chiar și așa sunt destule informaţii legate de aceste sărbători închinate Maicii Domnului, atât la Sfinţii Grigorie al Neocezareei, Atanasie al Alexandriei, Grigorie al Nyssei, Dionisie Areopagitul, Maxim Mărturisitorul, Simeon Metafrastul ş.a., cât şi în scrierile apocrife, cum ar fi Evanghelia lui Toma sau Protoevanghelia lui Iacov.

Tropar la sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului

Glasul 4

Astăzi înainte însemnarea bunăvoinţei lui Dumnezeu şi propovăduirea mântuirii oamenilor, în Templul lui Dumnezeu luminat Fecioara se arată şi pe Hristos tuturor mai înainte Îl vesteşte. Acesteia şi noi cu mare glas să-i strigăm: Bucură-te, Împlinirea rânduielii Ziditorului.

Condac la sarbatoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului

Glasul 4

Cel Ce Te-ai Înălţat…

Preacurat Templu al Mântuitorului, Cămara cea de mult preţ şi Fecioara, Sfinţită Vistieria Slavei lui Dumnezeu, astăzi este adusă în Casa Domnului, împreună aducând harul Duhului lui Dumnezeu, pe care o laudă îngerii lui Dumnezeu. Aceasta este Cortul cel Ceresc.

Ce trebuie să facă orice creștin de Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

1. NU AI VOIE SA UITI DE SARMANI SI COPIII NEBOTEZATI

Cei care ii neglijeaza pe oamenii nevoiasi si nu aprind o lumanare sau nu spun o rugaciune pentru acestia in ziua Intrarii in Biserica a Maicii Domnului, vor fi lipsiti de o serie de bucurii, spun traditiile de la sate.

2. NU SE SPALA HAINE

In orice zi de sarbatoare importanta, activitatile casnice sunt interzise intrucat trebuie oferit respect pentru sfantul sarbatorit ori evenimentul biblic pomenit de Biserica.

3. MANANCA PESTE

In aceasta zi este dezlegare la peste si chiar este recomandat sa consumi peste. Cei care respecta aceasta sarbatoare tinand post vor avea parte de sanatate, fericire si o serie de impliniri in anul urmator. Belsugul nu va lipsi din casele lor.

4. CIFRA 7 IN TRADITIILE SARBATORII „INTRAREA IN BISERICA A MAICII DOMNULUI”

Batranii spun ca e bine ca in dimineata zilei de 21 noiembrie sa se taie din livada o creanga cu 7 prune, una cu 7 mere si una cu 7 alune, care se pastreaza in camara. Acestea se spune ca tin frigul si intristarea la departare, aducand lumina si bucurie in sufletele credinciosilor.

5. CE SĂ FACĂ MAMELE

E bine ca in aceasta zi copiii botezati sa fie dusi in biserica pentru ca Dumnezeu sa le lumineze calea, sa aiba parte numai de bucurii si sa fie sanatosi toata viata.

sursa