Calendar ortodox 29 iunie 2020. Sărbătoare mare pentru credincioșii ortodocși

Calendar ortodox 29 iunie 2020. Luni, 29 iunie sunt pomeniți Sfinții Petru și Pavel, după o perioadă de post, după Sfintele Paști.

Sfinții Pavel și Petru sunt ocrotitorii ai celor lipsiți de libertate, fiind considerați paznicii sistemului peniteciar din România.

Viața Sfântului Apostol Petru

Sfinții Petru și Pavel sunt sărbătoriți în fiecare an pe 29 iunie.

Conform Doxologia.ro, Apostolul Petru era de neam iudeu, din Galileea, născut într-o cetate mică numită Betsaida.

Petru era o persoană care se temea de Dumnezeu, motiv pentru era credincions în fața Domnuluil. Era un simplu pescar, și își câștiga banii din această muncă, hrănindu-și soția, copii și soacra și pe tatăl său, Iona.

După o pescuire pe lacul Ghenizaret, este chemat să devină pescar pentru oameni. Acesta mărturisește în numele apostolilor dumnezeirea lui Hristos, dar se și leapădă de Iisus când este prins pentru a fi răstignit.

După Înălțarea lui Iisus Hristos, Petru le vorbește ucenicilor și alege ca apostol Matia în locul lui Iuda.

Așadar în ziua Cincizecimii, după vorbele Sfântului Petru, trei mii de persoane se botează.

Sfântul Petru a propăvăduit în Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mică până în Babilon, iar în ultima perioada a vieții sale a trăit în ROma. Sfântul Petru a murit răstignit pe cruce, cu capul în jos, în anul 67 pe 29 iunie.

Viața Sfântului Apostol Pavel

Sfântul Apostol Pavel este din neamul Veniamin, născut în Tarsul Ciliciei. Acesta a fost elevul învățătorului Gamaliel. Pavel locuia în Tars și se lupta împotriva creștinilor.

Sfântul a participat la uciderea arhidiaconului Ștefan, iar pe calea Damascului i s-a arăta Hristos în care în mustra. Imediat, Pavel se convertește și este botezat la Anania, episcopul Damascului.

Sfântul Apostol Pavel a făcut trei mari călătorii și a scris 14 epistole care se găsesc în Sfânta Scriptură. În anul 67, Sfântul Pavel a fost decapitat la porunca împăratului Nero.

Sfântul Petru și Pavel au devenit ocrotitorii celor care sunt închiși, după ce aceștia au fost întemnițati pentru că i-au jurat credință lui Hristos și l-au declarat pe Hristos, Fiul lui Dumnezeu.

Tradiții de Sfântul Petru și Pavel

Se zice că după ziua Sfinților Petru și Pavel, cucul și privighetorilor nu vor mai cânta. Există și tradiția moșilor de Sânpetru, când se dau ofrande săracilor. Pachetele cu colaci, mere și lumânări sunt întâi sfințite.

În popor, se spune că, dacă de Sfântul Petru și Pavel tună și fulgeră, nucile și alunele vor avea viermi.

Nu le lucrează, nu se face curat, nu se spală și nu se mătură. De asemenea, nu se merge la câmp și nu se alungă lupii.