România continuă vaccinarea cu AstraZeneca. Valeriu Gheorghiță: „Cei cu tromboze nu mai fac a doua doză!”

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid, a declarat că România continuă vaccinarea cu AstraZeneca.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid, a declarat că România continuă vaccinarea cu AstraZeneca. „E foarte important să se continue vaccinarea cu toate produsele. E important ca un procent mare al populației să se vaccineze”, a spus el.

Declarații live făcute de Valeriu Gheorghiță:

-EMA identifică o posibilă reacție de cauzalitate cu formarea de cheaguri de sânge.

-Au fost analizate toate cazurile raportate. La nivel mondial au fost raportate aproximativ 220 de tromboze din 34 de milioane de vaccinări.

-Beneficiile vaccinării depășesc eventualele riscuri.

-Emer Cooke a precizat foarte clar că nu s-au identificat factori de risc legate de vârstă, sex.

-Situația epidemiologică din România e îngrijorătoare. La 100 de oameni cu COVID, 2,5 persoane decedează. În ultimul timp s-a înregistrat o creștere a gravității cazurilor.

-Evenimentele tromobotice post-vaccinare sunt extrem de rare.

-Ca atare, având în vedere con textul epidemiologic din România e foarte important să se continue vaccinarea cu toate produsele disponibile.

-Temporizarea sau renunțarea la vaccinare ne pot aduce în fața unor forme severe de îmbolnăviri și ne îndepărtează de atingerea imunității de grup.

-Toate autoritățile din domeniu și specialiștii în domeniul medical monitorizează cu atenție toate datele științifice disponibile.

-În urma ședinței de lucru s-au desprins concluziile:

-Se continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă.

– Pentru persoanele cu tromboze după prima doză vor decide pașii următori împreună cu medicul de familie.

-Facem apel către profesioniștii din domeniul sănătății și beneficiarii vaccinării să raportăm și supraveghem toate reacțiile înregistrate.

-Ne dorim elaborarea unui cadru integrat de diagnostic și tratament al tuturor evenimentelor trombotice raportate la nivel european.

-Evenimentele trombotice sunt evenimente comune în practica de zi cu zi pentru care există protocoale de diagnostic și tratament.

-Ne dorim să avem un sistem integrat la nivel național, poate prin implicarea spitalelor județene, pentru implementarea protocoalelor de diagnostic și tratament pentru eventuale evenimente trombotice.

-În România, vaccinarea este gratuită, este voluntară, nu este condiționată și nu este obligatorie. Avem trei tipuri de vaccin aprobate. sursa:romaniatv.net/