Am mai spus și cu alte ocazii că noi în casă preferăm metoda congelării legumelor, deoarece avem o combinație frigorifică destul de încăpătoare, plus congelatorul de la frigider. Totuși, și punem în borcane, în camara, diverse conserve. Câte un pic din fiecare. Mai ales că avem și o grădină de legume care ne ajută, sau mai bine spus, ne pune la treabă.
Dacă nu ați văzut încă și sunteți curioși să aruncați o privire în grădina de legume îngrijită cu drag de mama, aveți, în reteta de fasole verde la congelator pentru iarnă, un mic filmuleț făcut de mine în vară.
Revenind la rețeta de astăzi, de salată de vinete la borcan pentru iarnă, multe nu ar fi de spus. Vinetele, coapte în prealabil, se curăță, se scurg și apoi se pun în borcane. Mai mult e de muncă la coptul lor, că în rest, mare lucru nu e de făcut.
Ingrediente:
- Vinete coapte
- Sare
- Ulei de măsline
Mod de preparare:
- Vinetele, coapte în prealabil, se curăță de coajă și se lasă la scurs câteva ore. (Eu le-am lăsat în frigider peste noapte).
- Se spală bine borcanele cu apă și detergent.
- Pulpa de la vinetele coapte se pune într-un castron și se adaugă puțină sare peste ea.
- Se pun în borcan fie adăugând pe rând fâșii de vinete și îndesând totul foarte bine ca să nu rămână goluri, fie amestecăm ușor vinetele ca să incorporeze sarea și așa, puțin pasate (pentru că inevitabil se vor pasa puțin) le adăugăm în borcan, cât mai îngheșuit posibil.
- Umplem borcanele până aproape de gura borcanului, lăsând un spațiu liber în care vom turna puțin ulei. De preferat ulei de măsline. NOTĂ: Uleiul are rolul de a „sigila” vinetele și de a nu permite pătrunderea aerului.
- În cartea despre care v-am povestit la început se recomandă folosirea borcanelor cu gât mai mic sau chiar a sticlelor, dacă este posibil. Nu umpleți până la refuz borcanul, pentru că vinetele se vor mai mări puțin în volum când se vor steriliza borcanele.
- Închidem cu capacele și apoi punem borcanele la sterilizat pentru 30-40 de minute, în bain-marie, așa cum am explicat în detaliu în rețeta de roșii în bulion pentru iarnă.
- Când sunt gata, le scoatem, le învelim în pături și lăsăm să se răcească lent, după care le depozităm în cameră, într-un loc răcoros și întunecos.
- La iarnă, când desfacem borcanul, avem aproape gata preparată o delicioasă salată de vinete.
Poftă bună!