Bananele sunt bogate în minerale și vitamine, reglează tensiunea arterială, ridică moralul, ajută în caz de mahmureală sau în cazul în care vrei să te lași de fumat și îmbunătățesc capacitatea intelectuală.
Nu doar vindecă ci și previn multe afecțiuni și asta grație conținutului de vitamina A, C, E și B, potasiu, calciu, magneziu, crom, acid folic, fosfor și fier.
Motor de energie
Bananele conțin 3 zaharuri naturale: fructoza, glucoza și sucroza, combinate cu fibre. O banană îți furnizează instant o creștere substanțială de energie și, potrivit cercetărilor, două banane oferă energie pentru 90 de minute de efort susținut. Ele fac parte din fructele preferate ale atleților.
Împotriva depresiei
În cadrul unui studiu recent s-a constatat că persoanele depresive s-au simțit mai bine după ce au mâncat o banană. Motivul se află în spatele conținutului de triptofan, o proteină pe care corpul uman o transformă în serotonină. Serotonina relaxează și îmbunătățește starea de spirit.
Sindrom premenstrual
În cazul de sindrom premenstrual, se recomandă 1 banană: datorită conținutului de vitamina B6, va ridica nivelul glucozei din sânge.
Anemia
Bananele sunt bogate în fier și stimulează producția de hemoglobină din sânge.
Tensiune arterială
Potrivit cercetătorilor, conținutul bogat de potasiu al bananelor joacă un rol mai important în stabilizarea tensiunii arteriale decât restricția consumului de sare, având și atuul unui aport generos de magneziu.
Magneziul este un mineral care menține constantă presiunea sângelui.
Capacitate intelectuală
Rezultatele unui studiu realizat pe 200 de studenți britanici arată că 1 banană mâncată la fiecare dintre cele trei mese principale ale zilei, în perioada examenelor, îmbunătățește capacitatea intelectuală, grație potasiului din conținut.
Tranzit intestinal
Bananele nu constipă cu sunt diuretice datorită conținutului bogat de fibre. Consumul regulat de babane îmbunătățește tranzitul intestinal fără a fi nevoie de laxative.
Mahmureală
Una dintre cele mai rapide metode de a înlătura mahmureala este un milkshake cu babane și miere.
Banana va calma stomacul, mierea va reface nivelul de zahăr din sânge și laptele va calma și va rehidrata organismul.
Arsuri la stomac
Întrucât au efect natural antiacid, bananele sunt recomandate și pentru a calma stomacul în caz de arsuri.
Grețuri matinale
Consumul bananelor între mese duce la eliminarea stării de greață din timpul sarcinii și asta pentru că nu lasă nivelul de zahăr din sânge să coboare prea tare.
ÎNȚEPĂTURI DE INSECTE
În cazul în care un unguent special nu este la îndemână, se recomandă frecarea zonei afectate cu partea interioară a unei coji de banane: reduce foarte repede senzația de iritație și mâncărime.
Sistemul nervos
Fiind bogată în vitamina B, banana relaxează sistemul nervos. Potrivit unui studiu austriac, presiunea la locul de muncă duce la consumul de alimente de compensare cum ar fi ciocolata sau chipsurile. Pentru a evita pofta de dulciuri sau de gustări nesănătoase, nivelul de zahăr din sânge trebuie controlat. Acest lucru se poate face prin consumul unei gustări sănătoase și bogate în carbohidrați la fiecare 2 ore.
Fumatul
Cei care vor să se lase de fumat au nevoie de un substitut al nicotinei. Bananele conțin vitamine din complexul B, vitamina C și A, potasiu, magneziu și alte substanțe care ajută organismul să se refacă și să accepte mai ușor lipsa nicotinei.
În comparație cu un măr, o banană are de 4 ori mai multe proteine, de 2 ori mai mulți carbohidrați, de 3 ori mai mult fosfor și de 5 ori mai multă vitamina A și fier. Banana este unul dintre cele mai valoroase fructe din lume.
Iată conținutul nutrițional unei banane de mărime medie
105 calorii, 1 g grăsimi, 1 g grăsimi saturate, 0 mg colesterol, 27 carbohidrați, 1 g proteine, 3 g fibre, 1 mg sodiu, 10 mg vitamina C, 1 mg vitamina B6, 33 mg magneziu și 422 mg potasiu.