Vreau să împărtășesc cu voi o rețetă pentru a vă putea umple singuri borșul și să nu mai cheltuiți bani pe cel cumpărat din magazin, care uneori poate fi o dezamăgire. Cu această metodă, veți obține un borș delicios, de calitate, și veți economisi bani, plus că veți avea suficient pentru a împărți și cu vecinii!
În primul rând, veți avea nevoie de un borcan de 5 litri, în care veți amesteca 1 cană de mălai și 4 căni de tărâțe de grâu, înmuiați bine în apă rece.
Apoi, într-o oală de 4 litri, puneți apa la fiert și adăugați crenguțe de cimbrisor sălbatic, frunze de vișin strânse din toamnă și uscate, precum și câteva bete de leuștean. Atenție, folosiți cantități mici din fiecare ingredient.
Peste amestecul din borcan adăugați 3 căni de husă, iar când apa a început să clocotească, turnați o cană din borcan și amestecați cu un facălet. La prima apă, borcanul nu trebuie să fie umplut complet pentru a preveni fermentarea excesivă.
Acoperiți borcanul cu un capac și îl înfășurați cu o pătură pentru a-l menține la cald. A doua zi, amestecați din nou cu facăletul, acoperiți-l iar și a treia zi scoateți borșul cu un furtun mic.
Oala cu ierburi nu trebuie aruncată, ci doar să turnați mereu apă peste ele, fierbeți, și după ce ați scos borsul, turnați apa în borcan, până ajunge aproape la gură, și din nou înfășurați-l cu o carpa groasă.
Continuați acest proces până când borșul nu mai este prea acru, atunci opriți o căpățână de husă, iar restul puteți arunca. Spălați bine borcanul și reluați procedura de la început.
Acum vă voi explica cum să procedați în situația în care nu aveți husă; într-un vas, puneți 2 căni de tărâțe și le înmuiați cu apă rece, apoi adăugați o linguriță de drojdie uscată și amestecați. Turnați apoi 2-3 căni cu apă caldă, acoperiți vasul și lăsați-l să fermenteze.
Gustați din apa care se strânge deasupra pentru a vedea dacă borșul s-a acrit. Dacă nu, scurgeți apa și adăugați alta caldă. Mai departe, procedați la fel ca la început.
Vă doresc succes! Un detaliu important este să folosiți un borcan de sticlă și nu din plastic pentru a obține un borș autentic și gustos.