CANTITATI EXACTE ! Varză murată la butoi ! NU face FLOARE !

Cum se prepară varza murată după rețeta lui Radu Anton Roman

În tradiția gospodăriilor, la finalul lunii octombrie, este momentul să punem varza la murat, iar acest proces durează aproximativ 6-8 săptămâni. Radu Anton Roman, în celebrul său ghid culinar „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, împărtășește o rețetă specială pentru murarea varzei, pe care vă invităm să o încercați în această toamnă.

Ingrediente:

 • 20-25 verze
 • 20 crengi de mărar uscat
 • 10 rădăcini de hrean
 • 10 legături de cimbru uscat
 • 4-5 pumni de boabe de porumb
 • Sare (aproximativ 1,5 kg, de preferat să fie grunjoasă)
 • 1 pahar piper boabe
 • 3-4 gutui galbene

Mod de preparare:

 1. În primul rând, asigurați-vă că butoiul este confecționat din stejar, pentru a obține o murătură de calitate. Este de asemenea indicat ca butoiul să aibă o cană (un cep de lemn sau metalic) fixat în el, prevăzut cu un robinet.
 2. Varza se lasă timp de aproximativ 15 zile în aer liber pentru a ajunge la un stadiu optim și a deveni mai fragedă.
 3. Butoiul de stejar trebuie opărit și lăsat timp de o zi cu apă și 1 kg de varză nestinsă în el, pentru a se curăța de impurități. Apoi, se spală bine în câteva ape clocotite. Capacul butoiului trebuie și el opărit.
 4. Pe fundul butoiului se presară un strat de sare, foi de varză, cimbru, mărar, boabe de porumb și câteva felii de gutui.
 5. Curățați verzele de primele foi, scoateți cotorul și așezați-le bine în butoiul de lemn, cu partea scobită în sus. Se pune sare pe fiecare varză. Între ele se adaugă rădăcini de hrean, mărar, porumb, cimbru, piper și felii de gutuie. Se continuă așezarea straturilor de varză și umplerea butoiului cu aceste ingrediente. În dreptul cepului se face o împletitură din crenguțe de mărar, astfel încât să nu se astupe și să se poată extrage varza.
 6. Ultimul strat este de sare, nu de varză. Apoi, se pune capacul și se presează cu o lespezi de gresie pentru a lăsa varza să elibereze apa mai repede. Butoiul se acoperă cu o cârpă curată și se lasă astfel timp de o zi și o noapte, fără să fie atins.
 7. Dacă după acest interval varza nu a lăsat suficientă apă pentru a o acoperi, se adaugă apă fiartă și răcită suficientă pentru a acoperi compoziția.

Poftă bună! scrie dezicuzi.ro

*Acest site web nu oferă sfaturi medicale și nici nu sugerează utilizarea tehnicilor ca formă de tratament pentru probleme fizice, pentru care este necesar sfatul unui medic. Dacă decideți să aplicați informațiile conținute în acest site, același lucru nu își asumă nicio responsabilitate. Intenția site-ului este să fie ilustrativă, nu îndemnatoare sau didactică. Important: întregul conținut al site-ului web www.stiriactuale.org are doar scop informativ și nu înlocuiește, în niciun caz, activitatea specialiștilor din cele mai diverse segmente de sănătate (medici, kinetoterapeuți, asistenți medicali, nutriționiști, psihologi, dentiști, printre altele).Nu vindem niciun tip de produs sau serviciu. Informațiile pe care le aducem sunt naturale tocmai pentru a evita posibilele efecte secundare, cu toate acestea este întotdeauna bine să consultați un specialist înainte de a ingera sau de a aplica orice medicament, chiar dacă este natural (acest lucru nu se aplică în principal femeilor însărcinate sau persoanelor cu restricții alimentare, de exemplu indiferent de motiv).
Stiri