Castraveții murați în saramură – o delicioasă conservă care păstrează prospețimea și crocanța timp de luni de zile.

Castraveți murați în saramură – o conservă delicioasă și ușor de preparat, ce păstrează prospețimea și crocănta pentru luni de zile.

Ingrediente:

  • 2 kg de castraveți mici sau medii
  • 1,5 l de apă
  • 30 grame de sare neiodată (aproximativ o lingură și jumătate)
  • 4-5 căței de usturoi, decojiți și tăiați în două
  • 100 grame de hrean tăiat în fâșii lungi (6-8 fâșii)
  • 2-3 fire de cimbru uscat
  • 2-3 fire de mărar uscat
  • 1 ardei iute
  • 1 morcov tăiat în rondele (opțional)
  • 1 lingură de oțet alimentar (aproximativ 20 ml)

Mod de preparare:

  1. Curățați și spălați bine castraveții mici sau medii, apoi lăsați-i să se scurgă.
  2. Pregătiți un borcan de cel puțin trei litri sau mai multe borcane mai mici pentru a așeza castraveții.
  3. Decojiti hreanul și tăiați-l în fâșii. Curățați și tăiați cățeii de usturoi în două sau trei părți. Spălați ardeii iuți și pregătiți buchețelele de cimbru și mărar uscat.
  4. În fiecare borcan sau în borcanul mare, așezați o tijă de mărar, cimbru și două fâșii de hrean.
  5. Adăugați primul strat de castraveți, așezându-i bine și compact în borcan. Peste ei, puneți câteva bucăți de usturoi și un ardei iute.
  6. Continuați cu al doilea strat de castraveți, așezându-i tot în poziție verticală. Adăugați și usturoi și fâșii de hrean.
  7. Ultimul strat de castraveți se așează orizontal, iar dacă doriți, puteți adăuga rondele de morcov, hrean, mărar și cimbru uscat.
  8. Pregătiți saramura pentru castraveți, aducând apa și sarea la fierbere într-o oală și lăsându-le să fiarbă timp de cinci minute. Apoi, lăsați saramura să se răcească timp de zece minute.
  9. Așezați borcanul sau borcanele pe lamele de cuțit metalice sau tăvi de metal pentru a evita crăparea sticlei atunci când turnați saramura fierbinte. Turnați saramura peste castraveți, acoperindu-i complet.
  10. Borcanul sau borcanele se acoperă cu farfurii și se lasă la temperatura camerei timp de 24 de ore. A doua zi, când castraveții încep să fermenteze și să facă spumă, se completează cu restul de saramură rămasă până la umplerea completă a borcanului.

    Pentru a asigura ca murăturile să rămână crocante pe termen lung, la acest moment se adaugă o lingură de oțet în borcan.

    Ultimul pas este sigilarea borcanelor cu folie de celofan. Tăiați două straturi de celofan pentru fiecare borcan și umeziți-le ușor cu apă rece. scrie lasepareu.ro

    Așezați celofanul peste borcan și legați-l cu sfoară, înfășurând sfoara de 4-5 ori în jurul gâtului borcanului.

    Ar fi ideal să înmuiați sfoara în apă înainte de a o lega, deoarece, când se usucă, se va strânge și mai mult în jurul gâtului borcanului.

    Borcanul sau borcanele se depozitează în cămară și se deschid în timpul iernii, când sunt delicioase alături de fripturi.

*Acest site web nu oferă sfaturi medicale și nici nu sugerează utilizarea tehnicilor ca formă de tratament pentru probleme fizice, pentru care este necesar sfatul unui medic. Dacă decideți să aplicați informațiile conținute în acest site, același lucru nu își asumă nicio responsabilitate. Intenția site-ului este să fie ilustrativă, nu îndemnatoare sau didactică. Important: întregul conținut al site-ului web www.stiriactuale.org are doar scop informativ și nu înlocuiește, în niciun caz, activitatea specialiștilor din cele mai diverse segmente de sănătate (medici, kinetoterapeuți, asistenți medicali, nutriționiști, psihologi, dentiști, printre altele).Nu vindem niciun tip de produs sau serviciu. Informațiile pe care le aducem sunt naturale tocmai pentru a evita posibilele efecte secundare, cu toate acestea este întotdeauna bine să consultați un specialist înainte de a ingera sau de a aplica orice medicament, chiar dacă este natural (acest lucru nu se aplică în principal femeilor însărcinate sau persoanelor cu restricții alimentare, de exemplu indiferent de motiv).