Ce NU ai voie să faci de Acoperământul Maicii Domnului 2024. Tradiții pentru ziua de Pocroave, ca să ai noroc și să fii ferit de rele

DISTRIBUIE PE FACEBOOK

Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului are loc în fiecare an la data de 1 octombrie.

Pe 1 octombrie este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, fiindcă este prăznuită Maica Domnului și acoperământul său ocrotitor.

Ce e bine să faci de Acoperământul Maicii Domnului 

La sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului de pe 1 octombrie, se oficiază Sfânta Liturghie în toate bisericile ortodoxe, fiindcă este sărbătoare cu cruce roșie în calendar.

De aceea, este bine să participi la slujbă, să te rogi alături de preoți, să aprinzi lumânări și să dai de pomană în memoria celor plecați dintre noi.

Tot în această zi, e bine să faci fapte de milostenie, să îi ajuți pe cei sărmani și să le alini suferința celor bătrâni și necăjiți.

Dacă nu cunoști nicio familie cu posibilități reduse pe care să o ajuți, poți vizita un azil de bătrâni sau un cămin de copii, ca să le duci ceva alimente și să le împărtășești un gând bun.

Ce e interzis să faci în ziua de Pocroave

În ziua de Pocroave NU ai voie să faci treburi casnice, ci să te concentrezi mai multe pe lucrurile spirituale.

Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului NU trebuie să te prindă certat cu aproapele tău.

Cine se ceartă în această zi de sărbătoare atrage ghinionul asupra sa.

Pocroavele sau Acoperământul Maicii Domnului este zi de odihnă, NU se muncește la câmp sau prin case fiindcă altfel te îmbolnăvești și atragi relele.

Totodată, la sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului nu se mănâncă până la încheierea slujbei de la biserică.

Tradiții, obiceiuri și superstiții la Acoperământul Maicii Domnului

Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului mai este cunoscută în popor și sub denumirea de „Pocroave”.

Potrivit tradiției populare, Acoperământul Maicii Domnului reprezintă pregătirea ogoarelor pentru sezonul rece și acoperirea pământului cu brumă.

În unele sate din România se crede că părul care se taie la sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului rămâne conectat cu corpul și de aceea nu se arde și nu se aruncă, fiindcă poate fi luat de vrăjitoare sau de oamenii care se ocupă cu lucruri obscure.

Denumirea populară a Acoperământului Maicii Domnului, „Pocroavele”, este de fapt, un cuvânt slavon care înseamnă acoperirea pământului cu brumă sau cu zăpadă.

Există obiceiul ca în ziua de sărbătoare a Acoperământului Maicii Domnului, gospodinele să își servească rudele și oaspeții cu plăcinte de post, umplute cu mere sau cu dovleci.

Se crede că fetele care se roagă în ziua Acoperământului Maicii Domnului sunt învăluite de puterea divină și le crește părul sănătos.

Creștinii care țin post în ziua Acoperământului Maicii Domnului sunt lecuiți de boală și necazuri.

În popor se ma spune că fetele care sunt împodobite astăzi pentru nuntă au parte de o căsnicie lungă și fericită.

În unele sate, la sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, vitele sunt stropite cu apă sfințită, pentru a fi ferite de boli în sezonul rece.


DISTRIBUIE PE FACEBOOK
*Acest site web nu oferă sfaturi medicale și nici nu sugerează utilizarea tehnicilor ca formă de tratament pentru probleme fizice, pentru care este necesar sfatul unui medic. Dacă decideți să aplicați informațiile conținute în acest site, același lucru nu își asumă nicio responsabilitate. Intenția site-ului este să fie ilustrativă, nu îndemnatoare sau didactică. Important: întregul conținut al site-ului web www.stiriactuale.org are doar scop informativ și nu înlocuiește, în niciun caz, activitatea specialiștilor din cele mai diverse segmente de sănătate (medici, kinetoterapeuți, asistenți medicali, nutriționiști, psihologi, dentiști, printre altele).Nu vindem niciun tip de produs sau serviciu. Informațiile pe care le aducem sunt naturale tocmai pentru a evita posibilele efecte secundare, cu toate acestea este întotdeauna bine să consultați un specialist înainte de a ingera sau de a aplica orice medicament, chiar dacă este natural (acest lucru nu se aplică în principal femeilor însărcinate sau persoanelor cu restricții alimentare, de exemplu indiferent de motiv).