TIMPI DE PREPARARE
Timp de preparare: 20 min Timp de gătire: 40 min Gata în: 60 min
Ingrediente: 1 varză acră medie 1 morcov 1 ceapă 2 cartofi 1 rădăcină de păstârnac 1 linguriță cimbru uscat 2 roșii în bulion 1/2 litru zeamă de varză 1 lingură ulei
Mod de preparare: Ciorbă de varză – IDEALĂ PENTRU CURE DE SLĂBIRE LENTE, DAR SĂNĂTOASE!
- În funcție de cât de sărată este varza, aceasta se lasă la desărat în apă rece cu o seară înainte sau doar pentru câteva ore. Apoi se taie fideluță.
- Într-o oală de fiert ciorba, se încinge uleiul și se pun ceapa tăiată mărunt, morcovul trecut pe răzătoarea cu ochiuri mari, la fel și păstârnacul. Se lasă puțin să se înmoaie și se adaugă varza și cartofii cubulețe. Se pune apă în funcție de cât de groasă vrei să iasă ciorba și se lasă la fiert.
- Se adaugă roșiile fără pielițe, zeama de varză și se mai lasă să dea un clocot. Se presară cimbrul uscat și se stinge focul.
Varza este unul dintre cele mai comune și banale ingrediente, prezenta desori pe masa noastra sub forma de salată ori în diverse mâncăruri gătite și lăudată de nutriționiști.
Apartine familiei cruciferelor (înrudită cu broccoli si conopida), fiind o legumă care aduce numeroase beneficii organismului.
Culoarea mov-roșiatică se datorează pH-ului solului, dar și pigmentilor atribuiți antocianinelor, prezente în varză. Iată câteva dintre beneficiile verzei roșii:
- Este un aliment ideal în dietele de detoxifiere sau în încercarea de a da jos kilogramele în plus.
Într-o cană de varză roșie rasă avem doar 22 kcal și 1g de proteine, așa că nu ezita să mănânci varză în salate alături de roșii și castraveți.
Pentru versiunea de detoxifiere prepară-ți salata de varză cu ulei extravirgin de măsline (în loc de ulei de floarea-soarelui) și cu suc de lămâie (în loc de oțet).
- Varza roșie este o sursă excelentă de vitamina C, într-o cană rasă de varză roșie găsim 70% din necesarul zilnic al acestei vitamine, atât de importantă pentru buna funcționare a organismului.
- Te ajută să-ți menții ochii și pielea sănătoasă, deoarece are în compoziție o cantitate importantă de vitamina A (o cană de varză conține 20% din necesarul zilnic).
- Varza roșie este un aliment care detoxifică organismul, deoarece conține antioxidanți prețioși precum flavonoizii, responsabili de culoarea intensă a legumei.
Antioxidanții scad riscul apariției cancerului, luptă împotriva efectelor negative ale radicalilor liberi și protejează împotriva stresului oxidativ.
Antioxidanții din varză își păstrează calitățile chiar și dacă o gătim la temperaturi înalte, așa că profită de acest aliment ieftin și în mâncăruri preparate termic.
- Reduce riscul apariției bolii Alzheimer, datorită conținutului ridicat de antocianine, antioxidanți valoroși care se află într-o concentratie mai mare în varză roșie decât în multe alte alimente.
- Varza este o sursă ideală de fibre alimentare (într-o cană de varză rasă avem 1,5g de fibre) care te ajută să menții o digestie sănătoasă.
Varza este una dintre cele mai vechi legume consumate de oameni. Originară din China, unde era cultivată acum 4.000 de ani, ea a fost adusă în Europa în secolul al V-lea î.Hr.
Poftă bună! scrie floaredetei.ro