Ceaiul de busuioc – excelent în stări de neliniște, agitație, tulburări digestive, dureri de cap și infecții.

DISTRIBUIE PE FACEBOOK

Busuiocul (Ocimum basilicum) este înrudit cu menta și urzica. Cercetătorul științific Virginia Ciocan îl așază între plantele cu proprietăți adaptogene, care ajută organismul să facă față mai ușor la diferite situații de stres și boli.

Deși este folosit în scop medicinal din cele mai vechi timpuri, este puțin studiat și la noi. În limba greacă, „basileus” înseamnă „rege”. Această denumire provine din credința că busuiocul a crescut în locul în care Împărăteasa Elena a aflat Sfânta Cruce.

Datorită prospețimii și aromei sale deosebite, busuiocul este folosit în practicile religioase (la sfințirea apei, stropirea caselor și a obiectelor cu aghiasmă și la împodobirea Sfintei Cruci). Românii au obiceiul să așeze busuioc la icoane sau să-l păstreze în vaze, ca să miroasă frumos în casă.

Busuiocul echilibrează mai multe sisteme din corp și are efecte echilibratoare asupra organismului, în special calmante asupra sistemului nervos central suprasolicitat. Datorită acestor efecte, busuiocul susține și alte sisteme din corp, precum cel endocrin, respirator, digestiv și circulator.

Doctorul biolog Virginia Ciocan recomandă busuiocul în toate afecțiunile cauzate de un dezechilibru nervos, precum depresie, nevroză, disfuncție a glandelor sudoripare, suprarenale, mamare și sexuale. De asemenea, este benefic în afecțiunile aparatului respirator, cum ar fi răcelile, astmul, bronșita și alergiile respiratorii.

Busuiocul are efecte stimulante asupra digestiei, este antiinflamator la nivelul rinichilor, dezinfectant, antifungic și antibacterian (antiseptic la nivelul intestinelor și plămânilor), diuretic, expectorant, vasodilatator și antitumoral. Poate fi util în bolile ficatului, bilei și rinichilor, în afecțiunile cardiovasculare cu potențial fatal, precum accidentele vasculare cerebrale (AVC), infarctul miocardic sau în cazul cancerului.

Moduri de utilizare: Academicianul Ovidiu Bojor recomandă utilizarea busuiocului sub formă de infuzie, după rețetele tradiționale. Se folosesc 1-2 lingurițe de frunze de busuioc proaspete sau uscate la 1 cană de apă.

Dr. Virginia Ciocan spune că frunzele verzi de busuioc se pot păstra în borcane de sticlă, acoperite cu ulei de măsline. Se adaugă și puțină sare. Dacă se folosește în mâncărurile gătite, se adaugă la final.

Cu aromele sale deosebite și multiplele beneficii pentru sănătate, busuiocul poate fi un ingredient minunat și util în preparatele noastre zilnice. scrie dorcudor.ro


DISTRIBUIE PE FACEBOOK
*Acest site web nu oferă sfaturi medicale și nici nu sugerează utilizarea tehnicilor ca formă de tratament pentru probleme fizice, pentru care este necesar sfatul unui medic. Dacă decideți să aplicați informațiile conținute în acest site, același lucru nu își asumă nicio responsabilitate. Intenția site-ului este să fie ilustrativă, nu îndemnatoare sau didactică. Important: întregul conținut al site-ului web www.stiriactuale.org are doar scop informativ și nu înlocuiește, în niciun caz, activitatea specialiștilor din cele mai diverse segmente de sănătate (medici, kinetoterapeuți, asistenți medicali, nutriționiști, psihologi, dentiști, printre altele).Nu vindem niciun tip de produs sau serviciu. Informațiile pe care le aducem sunt naturale tocmai pentru a evita posibilele efecte secundare, cu toate acestea este întotdeauna bine să consultați un specialist înainte de a ingera sau de a aplica orice medicament, chiar dacă este natural (acest lucru nu se aplică în principal femeilor însărcinate sau persoanelor cu restricții alimentare, de exemplu indiferent de motiv).