Chimenul este remarcabil pentru susținerea sănătății inimii, menținerea tensiunii arteriale în limite normale, reducerea nivelului de colesterol, precum și pentru scăderea concentrației de zahăr din sânge și multe alte beneficii.

DISTRIBUIE SI PRIETENILOR

Elementele constitutive care dau chimenului gustul său distinctiv sunt responsabile și pentru proprietățile antioxidante, digestive, carminative și anti-flatulente.
Chimenul conține mai multe uleiuri esențiale și mulți antioxidanți flavonoizi, cum ar fi luteina, carotenul, criptoxantina și xerzina. Aceștia elimină radicalii liberi nocivi, protejează împotriva cancerului și bolilor neurologice.
Aceste semințe sunt o sursă excelenta de fier, calciu, cupru, potasiu, mangan, seleniu, zinc și magneziu. Cuprul și fierul sunt necesare în producția de globule roșii. Zincul ajută la funcționarea mai multor enzime care reglează creșterea și dezvoltarea generală, în timp ce potasiul ajută la controlul ritmului cardiac și a tensiunii arteriale.
Chimenul conține multe vitamine vitale precum A, C, E și un număr de vitamine din complexul B, dar și o sursă bogată de fibre dietetice. Fibrele din chimen joacă un rol anti-carcinogen și reduce nivelurile de colesterol LDL.
O linguriță de chimen conține un sfert din necesarul zilnic de fier pentru un adult activ. Anemia este una dintre cele mai frecvente carențe alimentare întâlnite atât la copil, cât și la adulți.
Atât semințele cât și uleiul de chimen întăresc stomacul și ucid viermii intestinaliEste un excelent carminativ (evacuează gazele intestinale și calmează durerile abdominale).
Semințele de chimen sunt excelente pentru inimă, întăresc mușchii, previn ateroscleroza, reduc tensiunea arterială și nivelurile de colesterol.
Uleiul are proprietăți dezinfectante și antiseptice, eficient pentru vindecarea infecțiilor oriunde în organism. Administrarea orală a uleiului este utilă pentru a scăpa de respirația urât mirositoare și bolile gingivale.

Semințele de chimen te ajută în caz de gastrită. Administrarea semințelor de chimen protejează epiteliile gastrice (țesuturile protectoare ce căptușesc stomacul) de acțiunea secrețiilor gastrice acide, dar și de acțiunea unor substanțe iritante, cum ar fi soluția de clorură de sodiu concentrată, alcoolul etilic pur etc. Astfel, deși administrarea chimenului sporește secreția de sucuri digestive, tratamentul cu infuzia combinată din semințele sale este eficient pentru gastrită, având efecte calmante, antiinflamatoare, protejând mucoasa gastrică. Se administrează 2-3 căni de infuzie pe zi, în cure de 3 săptămâni, urmate de o pauză de 10 zile, după care se poate relua.
Un studiu de medicină a arătat că un tratament făcut vreme de 15 săptămâni cu pulbere de chimen inhibă dezvoltarea tumorilor în intestinul gros. Foarte interesant este faptul că efectul antitumoral al chimenului a fost potențat de introducerea în alimentație și a uleiului de arahide, care este indicat celor ce suferă de tumori pe tubul digestiv. Se recomandă administrarea a 7 grame de pulbere de semințe de chimen pe zi (doza exactă este de 0,06 grame/kg-corp), în cure cu o durata de patru luni, urmate de 2 luni de pauză.
Semințele conțin uleiuri volatile, mucilagii, substanțe albuminoide, glucide, rezine, tanoizi, minerale și fitosteroli. De asemenea, semințele de chimen sunt bogate în fier și au un rol foarte important în detoxifierea organismului. Semințele de chimen pot fi utilizate sub formă de infuzie sau tinctură. Pentru prepararea infuziei se toarnă apa fierbinte peste o linguriță de semințe zdrobite și se lasă să se infuzeze 15 minute. În cazul în care se utilizează tinctura, se recomandă intre 1 și 4 ml de tinctură de trei ori pe zi.
Atentie! Chimenul poate reduce nivelul de zahăr din sânge, motiv pentru care unii experți consideră că acest efect poate interfera cu medicamentele împotriva diabetului, care micșorează și ele nivelul de zahăr din sânge. scrie naturavindecatoare.ro

DISTRIBUIE SI PRIETENILOR
DISTRIBUIE PRIETENILOR
*Acest site web nu oferă sfaturi medicale și nici nu sugerează utilizarea tehnicilor ca formă de tratament pentru probleme fizice, pentru care este necesar sfatul unui medic. Dacă decideți să aplicați informațiile conținute în acest site, același lucru nu își asumă nicio responsabilitate. Intenția site-ului este să fie ilustrativă, nu îndemnatoare sau didactică. Important: întregul conținut al site-ului web www.stiriactuale.org are doar scop informativ și nu înlocuiește, în niciun caz, activitatea specialiștilor din cele mai diverse segmente de sănătate (medici, kinetoterapeuți, asistenți medicali, nutriționiști, psihologi, dentiști, printre altele).Nu vindem niciun tip de produs sau serviciu. Informațiile pe care le aducem sunt naturale tocmai pentru a evita posibilele efecte secundare, cu toate acestea este întotdeauna bine să consultați un specialist înainte de a ingera sau de a aplica orice medicament, chiar dacă este natural (acest lucru nu se aplică în principal femeilor însărcinate sau persoanelor cu restricții alimentare, de exemplu indiferent de motiv).
Stiri