Diferit de alții, eu evit burtă prefiartă cumpărată din comerț; mă implic în căutarea burtii de vită proaspătă direct de la măcelar, naturală și curată, pe care o clătesc cu apă rece. Este un triumf personal când aduc acasă punga de plastic în care burta încă pulsa vie. În timp ce o curăț, îmi folosesc toate cunoștințele, știu că trebuie să fie curată până la detaliul cel mai mic: frec o sărare grunjoasă, apoi un strat de făină de mălai, o clătesc în apă cu var și apoi în apă cu oțet, șterg cu o margine de cuțit și o curăț până ce simt că sunt epuizat. Burta rezultată este apoi împărțită în pachete de câte două kilograme și este congelată pentru a fi la îndemână ori de câte ori am nevoie de zeama minunată.
Apoi, trecem la etapa de preparare. Într-o oală, pun două oase de vită, apoi adaug un rasol de vacă bogat, iar deasupra așez bucata de burtă, cu o ceapă întreagă în mijloc. Alături de acestea, așez doi morcovi, un pătrunjel și un păstârnac, precum și o bucată de țelină tăiată în patru. Adaug două lingurițe de boabe de piper, trei – patru foi de dafin și suficientă apă pentru a depăși de două ori înălțimea conținutului. Acoper oala și las-o la foc mic timp de aproximativ trei ore, având grijă să nu clocotească.
Este important ca toată carnea să cadă de pe rasol, lăsând osul gol și pentru ca burtica să fie moale, dar nu prea pufăiată, ci fermă și densă.
După fierbere, scot burtica la răcit și strecoară supa din oală, apoi îndepărtez carnea de pe rasol și o rezerv pentru mai târziu. Apoi, pun din nou bucata de burtă în supă și adaug un borcan întreg de gogoșari tăiați în oțet.
Într-un blender, amestec jumătate dintr-o rădăcină de hrean tăiat mărunt, opt gălbenușuri de ou, o căpățână de usturoi tocat, un polonic de zeamă de castraveți și jumătate de litru de smântână dulce, nefermentată. Omogenizez amestecul pentru a omite gustul puternic al usturoiului și al hreanului, adăugând puțin oțet de mere pentru echilibru.
Adaug acest dressing în ciorbă după ce aceasta s-a răcit ușor și este gata pentru servire.
Apoi, vine momentul creativ. Într-o farfurie, pun o porție generoasă de leuștean tocat fin și un vârf de ardei iute de asemenea tocat fin, iar apoi toarnă ciorba peste acestea, lăsând-o să se îmbine timp de un minut. Poți servi ciorba cu felii de pâine prăjită, stropită cu ulei de măsline, sare și piper, și, dacă dorești, adaugă un ardei iute suplimentar și puțin mujdei pentru cei care iubesc aromele puternice.
Bucurați-vă de gusturi minunate! scrie floaredetei.ro