O ciorbă atât de delicioasă încât nu poți spune „nu, mulțumesc” atunci când ți se oferă.
Ingrediente:
- 1 kg cartofi
- 1 kg carne afumată cu os (se poate folosi slănină sau orice alt tip de carne afumată preferată)
- 1/2 țelină
- 1/2 rădăcină de pătrunjel
- 1 linguriță pastă de ardei iute
- 2 cepe
- 1 lingură făină
- sare
- 200 grame smântână pentru gătit
- mărar verde
- piper
- tarhon (opțional, în funcție de preferințe)
Mod de preparare:
- Dacă afumătura are multă grăsime, încercați să îndepărtați cât mai mult din ea, deoarece va rămâne destulă în ciorbă. Dacă este prea sărată, o puteți desăra puțin înainte de a o folosi.
- Puneți afumătura la fiert în 4-6 litri de apă rece la foc potrivit, iar când începe să fiarbă, îndepărtați spuma formată la suprafață.
- După fierbere, carnea afumată poate fi tăiată bucățele sau lăsată mai mare, astfel încât să se poată roade carnea de pe oase, în tradiția ciorbei ardelenești. În timp ce afumătura fierbe, curățați și tăiați legumele cubulețe.
- De asemenea, cartofii se curăță și se taie în cuburi egale, păstrându-i în apă rece până vor fi necesari (pentru a preveni oxidarea lor).
- După ce afumătura fierbe bine, asigurați-vă că apa nu este prea grasă, îndepărtând excesul de grăsime, și adăugați legumele, cu excepția cartofilor. Când apa dă în clocot, adăugați și cartofii.
- Fiți atenți să gustați înainte de a adăuga sare, deoarece apa poate fi deja destul de sărată de la carnea afumată. Când cartofii și celelalte legume sunt aproape fierte, adăugați înapoi carnea afumată și continuați gătirea la foc mic.
- Presărați pasta de ardei sau paprika, adăugați piperul, smântâna și tarhonul, dacă doriți. Dacă vă place ciorba mai picantă, puteți adăuga 1 sau 2 ardei iuți, dar asigurați-vă că va fi pe placul tuturor.
- Adăugați și mărarul înainte de a închide focul. Dacă nu toți oaspeții apreciază mărarul, puteți adăuga o porție opțională în momentul servirii.
Ciorba este gata, și vă asigurăm că este o delicatesă pe care nu o veți regreta! scrie dorcudor.ro
Poftă bună!