Ciorbă de cartofi cu afumătură, o rețetă tradițională din Ardeal

O ciorbă atât de delicioasă încât nu vei putea spune „nu, mulțumesc” atunci când ți se oferă.

Ingrediente:

 • 1 kg cartofi
 • 1 kg carne afumată cu os (poți folosi scară sau carne afumată la alegere)
 • 1/2 rădăcină de țelină
 • 1/2 rădăcină de pătrunjel
 • 1 linguriță pastă de ardei iute
 • 2 cepe
 • 1 lingură făină
 • sare
 • 200 grame smântână pentru gătit
 • mărar verde
 • piper
 • tarhon (opțional)

Mod de preparare:

 1. Dacă carnea afumată are multă grăsime, încearcă să scoți cât mai mult posibil, deoarece tot va rămâne o cantitate considerabilă. Dacă este prea sărată, poți să o desarezi puțin.
 2. Pune carnea la fiert în 4-6 litri de apă rece la foc potrivit. Îndepărtează spuma care se formează la suprafață.
 3. După ce carnea a fiert, o poți tăia bucăți sau o poți lăsa în bucăți mai mari pentru a o roade de pe oase, conform tradiției. Între timp, curăță toate legumele și taie-le cubulețe.
 4. Curăță și taie cartofii în cuburi egale și ține-i în apă rece până vei avea nevoie de ei (pentru a evita oxidarea).
 5. După ce carnea afumată a fiert bine, ai grijă ca apa rămasă să nu conțină prea multă grăsime. Dacă se formează grăsime la suprafață, încearcă să o îndepărtezi. Adaugă legumele în oală, cu excepția cartofilor. Când apa începe să fiarbă din nou, adaugă și cartofii.
 6. Fiindcă apa este probabil sărată deja de la carnea afumată, asigură-te să gusti înainte de a adăuga sare suplimentară. Când cartofii și legumele încep să fiarbă, adaugă carnea fiartă și lasă-le să fiarbă împreună.
 7. Presară pasta de ardei sau paprika, adaugă piperul, smântâna și tarhonul, dacă dorești să îl folosești. Dacă cei invitați la masă apreciază gustul picant, poți adăuga în ciorbă 1-2 ardei iuți, dar asigură-te că este pe gustul tuturor. scrie radiosimplu.ro
 8. Adaugă mărarul înainte de a opri focul. Dacă nu toți cei care vor mânca ciorbă sunt fani ai mărarului, poți adăuga opțional
*Acest site web nu oferă sfaturi medicale și nici nu sugerează utilizarea tehnicilor ca formă de tratament pentru probleme fizice, pentru care este necesar sfatul unui medic. Dacă decideți să aplicați informațiile conținute în acest site, același lucru nu își asumă nicio responsabilitate. Intenția site-ului este să fie ilustrativă, nu îndemnatoare sau didactică. Important: întregul conținut al site-ului web www.stiriactuale.org are doar scop informativ și nu înlocuiește, în niciun caz, activitatea specialiștilor din cele mai diverse segmente de sănătate (medici, kinetoterapeuți, asistenți medicali, nutriționiști, psihologi, dentiști, printre altele).Nu vindem niciun tip de produs sau serviciu. Informațiile pe care le aducem sunt naturale tocmai pentru a evita posibilele efecte secundare, cu toate acestea este întotdeauna bine să consultați un specialist înainte de a ingera sau de a aplica orice medicament, chiar dacă este natural (acest lucru nu se aplică în principal femeilor însărcinate sau persoanelor cu restricții alimentare, de exemplu indiferent de motiv).
Stiri