Cozonacii cu nucă pentru Sărbători sunt delicioși și impresionanți din punct de vedere vizual.

DISTRIBUIE PRIETENILOR CRESTINULE

Ingrediente:

 • 2 kg de făină albă
 • 600 g de zahăr
 • 1/2 pachet de unt
 • zahăr vanilat
 • esență de rom
 • coajă rasă de lămâie și portocale
 • 500 ml de lapte bătut
 • 10 ouă
 • 250 ml de ulei de floarea soarelui
 • 100 ml de smântână
 • 125 g de drojdie
 • 500 g de nucă

Mod de preparare:

 1. Într-un loc călduros, cerneți făina de 3 ori.
 2. Opăriți două pumni de făină cu lapte fierbinte.
 3. După ce se răcește, adăugați drojdia muiată în lapte cald. Amestecați bine și lăsați maiaua să crească până își dublează volumul.
 4. Apoi, amestecați maiaua cu restul de făină. Separăm ouăle, adăugând condimentele în gălbenușuri și sarea, iar albușurile se bat și se amestecă cu nuca.
 5. Topiți zahărul în lapte și adăugați-l peste făină și maia, apoi începeți să frământați. Adăugați smântâna și continuați să frământați, apoi adăugați treptat gălbenușurile și untul topit. Frământați aproximativ o oră, până când aluatul se desprinde ușor de pe mâini și devine moale și pufos. Ungeți cu ulei călduț și lăsați-l să crească.
 6. Împărțiți aluatul în 4 bucăți egale. Luați prima bucată și împărțiți-o la rândul ei în trei, întindeți-o și adăugați nucă. Pregătiți umplutura de nucă astfel: opăriți nuca cu lapte pentru a elimina gustul amar, adăugați zahăr, zahăr vanilat, esență de rom, cacao și albușul de ou bătut. Amestecați și rulați foaia de aluat în formă de ruladă, procedând în același mod cu celelalte bucăți de aluat. Impletiți cele trei rulouri, ungeți-le cu gălbenuș amestecat cu zahăr vanilat și așezați-le în tava pregătită, unsă cu unt și tapetată cu hârtie de copt. Lăsați-le să se odihnească timp de aproximativ 15 minute în tavă, apoi introduceți tava în cuptorul preîncălzit.
 7. Pentru a creste cat mai mult, primele 20 min. de coacere este nevoie de un foc puternic, si in acelasi timp nu se deschide usa cuptorului, pentru a tine temperatura constanta, iar dupa expirarea acestui timp, focul se micsoreaza pana la 160 de grade. Timp de 20 min nu se umbla la cuptor. Se lasa la copt cam 50-60 min. S e scot, se ung cu miere sau sirop de zahar si se lasa pe o parte la racit. scrie dezicuzi.ro

DISTRIBUIE PRIETENILOR CRESTINULE
*Acest site web nu oferă sfaturi medicale și nici nu sugerează utilizarea tehnicilor ca formă de tratament pentru probleme fizice, pentru care este necesar sfatul unui medic. Dacă decideți să aplicați informațiile conținute în acest site, același lucru nu își asumă nicio responsabilitate. Intenția site-ului este să fie ilustrativă, nu îndemnatoare sau didactică. Important: întregul conținut al site-ului web www.stiriactuale.org are doar scop informativ și nu înlocuiește, în niciun caz, activitatea specialiștilor din cele mai diverse segmente de sănătate (medici, kinetoterapeuți, asistenți medicali, nutriționiști, psihologi, dentiști, printre altele).Nu vindem niciun tip de produs sau serviciu. Informațiile pe care le aducem sunt naturale tocmai pentru a evita posibilele efecte secundare, cu toate acestea este întotdeauna bine să consultați un specialist înainte de a ingera sau de a aplica orice medicament, chiar dacă este natural (acest lucru nu se aplică în principal femeilor însărcinate sau persoanelor cu restricții alimentare, de exemplu indiferent de motiv).