Cozonacul facut ca la mama acasa este un desert traditional romanesc, cu o aroma imbietoare de coaja de portocala, nuci si stafide. Este un desert delicios, perfect pentru a fi savurat in momente speciale sau pentru a infrumuseta o zi obisnuita. Iata cum sa pregatesti cozonacul la tine acasa, cu toata atentia si dragostea, asa cum il face mama:

DISTRIBUIE PE FACEBOOK

Despre rețeta de cozonac făcut ca la mama acasă, cu dragoste și mândrie, pot spune că este un deliciu tradițional românesc care te îmbie cu aroma sa îmbietoare de coajă de portocală, nuci și stafide. Cozonacul mamei este mereu pufos și crește frumos la dospit, iar gustul său nu are concurență. Printre prieteni și cunoscuți, cozonacul ei și-a creat o adevărată semnătură și de aceea, la sărbători, ea pregătește nu patru, ci opt sau chiar mai mulți cozonaci. Și ce e cu adevărat minunat, este că nu ai nevoie de aparate sofisticate sau ingrediente speciale pentru a obține un cozonac delicios.

Ingrediente pentru 4 cozonaci:

  • 2 kg de făină albă de calitate
  • 125 g de drojdie proaspătă sau 7 g de drojdie uscată
  • 400 g de zahăr
  • 8 gălbenușuri de ou
  • 250 g de unt moale, la temperatura camerei
  • 200 ml de ulei
  • 375 ml de iaurt cu minim 3,5% grăsime
  • 1 litru de lapte
  • Coaja rasă de la o lămâie
  • 1/2 linguriță de sare
  • 4 plicuri de zahăr vanilat

Umplutură:

  • 400 g de nucă măcinată
  • 2 linguri de cacao
  • 6 albușuri de ou
  • 8 linguri de zahăr
  • 50 ml de lapte
  • Stafide și rahat pentru a îmbogăți umplutura

Mod de preparare:

  1. Începem prin a amesteca 100 ml de lapte călduț cu 60 g de drojdie și o linguriță de zahăr. După amestecare, lăsăm deoparte.
  2. Cerne făina de două ori și apoi aducem 500 ml de lapte la punctul de fierbere. Turnăm laptele fierbinte peste 500 g de făină și amestecăm bine cu o lingură de lemn.
  3. După răcirea amestecului de făină și lapte, adăugăm drojdia amestecată în lapte și frământăm puțin pentru a obține o compoziție omogenă. Acoperim maiaua cu folie alimentară și o lăsăm la crescut timp de 15 minute.
  4. Într-un bol, amestecăm iaurtul cu zahărul, coaja de lămâie, restul de drojdie, zahărul vanilat și sarea.
  5. Adăugăm făina rămasă într-un vas mare de frământat și apoi punem maiaua și amestecul de iaurt. Frământăm timp de 15 minute.
  6. Incorporăm gălbenușurile și continuăm să frământăm până sunt complet încorporate.
  7. Adăugăm untul și frământăm încă 10 minute.
  8. La final, adăugăm uleiul și mai frământăm încă 10 minute.
  9. Vasul cu aluat se acoperă cu un prosop umed și se lasă la dospit aproximativ 60-90 minute, în funcție de temperatura camerei și de ritmul de creștere al aluatului.
  10. În acest timp, preîncălzim cuptorul la 175 de grade, funcția tradițională sau la treapta 4 pentru cuptoare cu gaz.
  11. Albușurile se bat cu cele 8 linguri de zahăr, iar apoi într-o cratiță se amestecă cacaoa, laptele și nucile, iar compoziția se fierbe la foc mic până ingredientele se omogenizează. După răcire, amestecăm ușor cu albușurile bătute.
    1. După ce timpul de dospire a trecut, scoateți aluatul pe o suprafață plană unsă cu ulei și împărțiți-l în opt părți egale. Cu mâinile unse cu ulei, întindeți fiecare bucată de aluat sub formă de foaie. Pe fiecare foaie răspândiți generos umplutura de nucă și presărați bucățele de rahat. Rulați fiecare foaie pentru a închide umplutura în interior. Apoi, împletiți câte două foi rulate și așezați cozonacul obținut în forma unsă cu unt. Lăsați cozonacii în formă timp de încă 30 de minute, înainte de a-i introduce în cuptor. În cazul în care cuptorul nu poate găzdui coacerea simultană a patru cozonaci, pregătiți inițial doar doi cozonaci, iar pe ceilalți îi puteți coace imediat după ce ați scos primii doi din cuptor.
    2. Cozonacii se coc timp de 30-35 de minute. După ce i-ați scos din cuptor, lăsați-i în formă încă 5-10 minute, apoi transferați-i pe un grătar de răcire. scrie dorcudor.ro

    Poftă bună!


DISTRIBUIE PE FACEBOOK
*Acest site web nu oferă sfaturi medicale și nici nu sugerează utilizarea tehnicilor ca formă de tratament pentru probleme fizice, pentru care este necesar sfatul unui medic. Dacă decideți să aplicați informațiile conținute în acest site, același lucru nu își asumă nicio responsabilitate. Intenția site-ului este să fie ilustrativă, nu îndemnatoare sau didactică. Important: întregul conținut al site-ului web www.stiriactuale.org are doar scop informativ și nu înlocuiește, în niciun caz, activitatea specialiștilor din cele mai diverse segmente de sănătate (medici, kinetoterapeuți, asistenți medicali, nutriționiști, psihologi, dentiști, printre altele).Nu vindem niciun tip de produs sau serviciu. Informațiile pe care le aducem sunt naturale tocmai pentru a evita posibilele efecte secundare, cu toate acestea este întotdeauna bine să consultați un specialist înainte de a ingera sau de a aplica orice medicament, chiar dacă este natural (acest lucru nu se aplică în principal femeilor însărcinate sau persoanelor cu restricții alimentare, de exemplu indiferent de motiv).