În vremurile când frigiderele nu erau încă inventate, oamenii căutau modalități de a păstra în stare comestibilă cantități mari de carne de porc și pește până în primăvară și vară. Învenții precum afumătoarea și garnița cu untură au fost soluțiile lor, iar de atunci, nici cel mai avansat aparat frigorific nu a reușit să redea cărnii stocate un gust mai autentic decât tehnicile ancestrale.
Înainte de a ajunge la etapa de afumare a cărnii, există procesul de saramurare. Totuși, sărarea în sine nu conferă produselor capacitatea de a rezista luni de zile, ci afumarea este ceea ce face acest lucru posibil. Saramura, totuși, adaugă o notă de gust, iar ideea de a avea un coaste sau o bucată de slănină afumată fără a trece prin etapa de saramurare este aproape inimaginabilă.
Saramura Într-un litru de apă se adaugă 150 de grame de sare, 4-5 căței de usturoi tăiați mărunt, o crenguță de cimbru, 2-3 foi de dafin și boabe de piper.
După ce apa ajunge la punctul de fierbere, toate ingredientele se pun în apă și se stinge focul. Amestecul se lasă să se răcească. Într-un vas mare sau în mai multe vase, se pun bucățile de carne dorite pentru sărare: slănină, mușchi, pulpă, coaste, șuncă.
Se toarnă saramura peste bucăți, apoi se plasează un fund de lemn deasupra lor, iar peste fund se așează o piatră sau alt obiect greu care să mențină carnea sub nivelul lichidului.
După două-trei zile, bucățile sunt inversate, cele de dedesubt trecând în partea de sus. De obicei, două săptămâni reprezintă o perioadă adecvată pentru sărare, deși în unele regiuni ale țării aceasta poate ajunge și la o lună.
După sărare, bucățile de carne se spală în apă rece, se usucă și se lasă să stea într-un loc bine aerisit cel puțin jumătate de zi.
Dacă răbdarea este pe sfârșite, bucățile pot fi consumate în zilele următoare, dar evident, nu în stare crudă. Totuși, ele devin mai gustoase și mai rezistente dacă sunt afumate. Dacă afumatul nu este o opțiune, există și alte metode de conservare.
Untura Carnea sărată și cârnații (care nu sunt supuși procesului de saramurare, dar conțin sare) se prăjesc în untură. Carnea se taie în bucăți și se așează în borcane. La sate, obiceiul era să fie așezată în găleți.
Se toarnă untură proaspătă, nu cea folosită pentru prăjire, până când borcanul este plin. Borcanul se depozitează într-un loc ferit de soare și căldură excesivă.
Afumarea Ceea ce am descris mai sus este la îndemâna oricui are o bucătărie de șase metri pătrați. Cu afumarea, apare o problemă. Locuim la bloc.
Putem să ieșim cu afumătoarea în „spațiul verde” din jurul blocului? Sau să urcăm cu ea pe bloc? În ambele cazuri, riscăm să fim vedete în jurnalele de știri.
Balconul nu este o opțiune, deoarece am deranja vecinii cu fumul, iar scuza că „sunt doar niște porci” nu ține. Singura soluție este să găsim o rudă, un prieten, un coleg, sau oricine care dispune de o curte. Afumarea se poate face la rece sau la cald.
Afumare la rece Doar fumul intră în contact cu carnea (sau cu grăsimea) în această metodă, nu și focul. Afumătoarea, care poate fi un butoi din tablă, poate fi așezată în curte, într-un loc protejat de ploaie.
Carnea este agățată la o distanță de peste un metru deasupra afumătorii. Focul arde într-un mod domol, trebuie să avem grijă ca flăcările să nu apară. Rumegușul de prun, cireș sau fag, stiuleții de porumb, coardele de viță de vie sau frunzele uscate puțin umede reprezintă combustibilul folosit. Pentru o afumare serioasă, sunt necesare cel puțin trei zile. Ideal ar fi să avem la dispoziție o încăpere la care nu ținem neapărat la zugrăveală: podul casei, o magazie sau o cameră simplă.
Afumare la cald Această metodă are avantajul rapidității. În câteva ore de la aprinderea focului, putem mânca deja cârnați afumați.
Dezavantajul constă în faptul că acești cârnați vor rezista doar o lună. Afumarea la cald trebuie realizată într-un spațiu închis, temperatura din încăpere trebuind să depășească 30 de grade Celsius.
Carnea se află mai aproape de afumătoare decât în cazul metodei de afumare la rece. Flăcările nu sunt prezente în acest caz. O parte din rumegușul pus pe foc trebuie udăt. scrie oracolul.net