Cum se pune varza la murat? NU face floare! NU este sarata! CUM alegi cea mai buna varza! TINE si 2 ani

DISTRIBUIE PRIETENILOR CRESTINULE

Cum se prepară varza pentru murat? Cum să obții o varză murată perfectă pentru sarmale sau salată.

Rețeta tradițională moldovenească de murare a varzei este iubită și promovată de mulți pasionați și specialiști în arta culinară.

De obicei, procesul de murare a varzei are loc toamna, în jurul datei de 26 octombrie, de Sfântul Dumitru, când gospodarii români așează varza în butoaie. Astfel, varza este gata murată și poate fi folosită în postul Crăciunului, precum și pentru a face celebrele sarmale de Crăciun și de Revelion.

Ce ai nevoie:

  • Varză
  • Sare pentru murături (de preferat, neiodată)
  • Felii de sfeclă roșie
  • Frunze de mărar uscat, tăiate în bucăți de 10-15 cm
  • Crenguțe de busuioc uscat
  • Opcional: boabe de porumb uscat sau gutui (pentru culoare galbenă); hrean (pentru un plus de savoare)

Primul pas constă în alegerea cu grijă a capetelor de varză. Alege doar cele care sunt mature și fără semne de boală, daune de grindină sau frunze deteriorate.

Varza ideală pentru murat, în special pentru sarmale, este cea albă, ușor plată și cu frunze fine. Verifică numărul de nervuri din partea de jos a verzei; ar trebui să fie aproximativ 5, acest lucru asigurând frunze mari pentru sarmale.

Varza rotundă are doar câteva frunze mari în partea de sus, dar este potrivită pentru gătit și pentru salate.

Un alt aspect important este dimensiunea capetelor de varză: trebuie să aibă maxim 20 cm în diametru și nu mai puțin de 15 cm, astfel încât să încapă în butoi.

Un pas crucial înainte de murare este curățarea verzei: îndepărtează pământul și praful și taie frunzele mari de deasupra. De asemenea, scoate cotorul verzei cu un cuțit ascuțit. Unele gospodine preferă să mură verza întreagă, cu cotorul scos, în timp ce altele o taie în două sau în patru bucăți.

Așezarea verzei în butoi:

Indiferent dacă folosești un butoi de lemn sau unul de plastic, procedura este aceeași. Asigură-te că butoiul este foarte bine spălat și nu are miros. Dacă folosești un butoi de plastic, poți să-l dezinfectezi cu apă fierbinte și bicarbonat de sodiu: amestecă o lingură mare de bicarbonat de sodiu într-un litru de apă și lasă soluția în butoi timp de 2-3 ore, apoi clătește-l cu apă caldă și apoi cu apă rece.

Cum pregătești varza?

Scoate cotorul cu un cuțit ascuțit și umple scobitura cu puțină sare, pentru a ajuta la înmuierea acesteia. Așază apoi varza cu grijă în butoi, asigurându-te că nu rămân goluri. Căpățânile mai mari se pun la fundul butoiului, iar cele mai mici se așază deasupra. Fiecare bucată de varză trebuie așezată cu cotorul în sus. Printre verze, poți insera bucăți de sfeclă și tulpini de mărar.

Cât despre sarea și apa?

Cei cu experiență știu că la murat, apa trebuie adăugată treptat, pe măsură ce se așază fiecare strat de varză în butoi. Este esențial să măsori cantitatea de apă, fie cu o cană gradată, fie cu o găleată cu marcaje. Este important să cunoști

Pregătirea Saramurii

Saramura se pregătește într-o cană cu capacitatea de 1 litru. În această cană se adaugă întreaga cantitate de sare, apoi se completează cu apă. Se amestecă energic până când sarea se dizolvă complet. Această soluție de sare se toarnă apoi peste conținutul butoiului, care este umplut cu varză, apă și mirodenii.

Unii gospodari preferă să prepare saramura în timp ce pun varza în butoi, asigurându-se că au aceeași concentrație de sare.

O altă opțiune este să umpleți întregul butoi cu varză, apoi să adăugați sarea necesară la sfârșit. Sarea se va dizolva imediat, iar riscul ca varza să nu se conserve corespunzător este minim, cu condiția să nu supraaglomerați varza în butoi.

Varza poate fi însoțită de castraveți, morcovi, conopidă sau gogonele mai tari, dacă doriți. Toate legumele trebuie să fie în stare bună și curate.

După umplerea butoiului, se așază o greutate peste varză pentru a o menține sub nivelul saramurii. De asemenea, puteți folosi o piatră curată cu o greutate de 2-3 kilograme, așezată pe o placă de lemn.

La final, se pune capacul pe butoi și se sigilează bine pentru a preveni intrarea aerului. Butoiul trebuie lăsat nedisturbat timp de 2 zile.

Pritocirea (Aerarea Saramurii)

Folosind un furtun, se extrage aproximativ jumătate din saramură din butoi și apoi se toarnă înapoi în butoi. Acest proces se repetă la fiecare 2 zile în primele două săptămâni de la începerea murării.

De asemenea, pritocirea se poate realiza și prin intermediul unui furtun plasat în butoi de la început. Furtunul trebuie să ajungă până la fundul butoiului, iar prin acesta se poate sufla aer pentru a asigura o mai bună aerare a saramurii. scrie kiloretete.ro

Procesul de murare al verzei durează câteva săptămâni, aproximativ peste o lună. După o săptămână de la începerea procesului, varza va începe să se micșoreze, iar spațiul gol poate fi umplut cu verze mai mici. După aproximativ 5 săptămâni, varza va fi complet murată și gata de consum.


DISTRIBUIE PRIETENILOR CRESTINULE
*Acest site web nu oferă sfaturi medicale și nici nu sugerează utilizarea tehnicilor ca formă de tratament pentru probleme fizice, pentru care este necesar sfatul unui medic. Dacă decideți să aplicați informațiile conținute în acest site, același lucru nu își asumă nicio responsabilitate. Intenția site-ului este să fie ilustrativă, nu îndemnatoare sau didactică. Important: întregul conținut al site-ului web www.stiriactuale.org are doar scop informativ și nu înlocuiește, în niciun caz, activitatea specialiștilor din cele mai diverse segmente de sănătate (medici, kinetoterapeuți, asistenți medicali, nutriționiști, psihologi, dentiști, printre altele).Nu vindem niciun tip de produs sau serviciu. Informațiile pe care le aducem sunt naturale tocmai pentru a evita posibilele efecte secundare, cu toate acestea este întotdeauna bine să consultați un specialist înainte de a ingera sau de a aplica orice medicament, chiar dacă este natural (acest lucru nu se aplică în principal femeilor însărcinate sau persoanelor cu restricții alimentare, de exemplu indiferent de motiv).