Deliciile din copilărie – Haioasele cu untură și gem de prune

DISTRIBUIE PRIETENILOR CRESTINULE

Ingrediente:

 • 3 căni de făină
 • 1 cană de zahăr
 • 1 cană de untură de porc
 • Coaja rasă de la o lămâie
 • 1 plic praf de copt
 • 1 plic drojdie uscată
 • 250 ml lapte rece
 • 1 ou
 • Puțină făină pentru frământat
 • Gem de prune

Mod de preparare:

 1. În cazul în care folosiți osânză, aceasta trebuie trecută prin mașina de tocat. Alternativ, puteți folosi untură.
 2. Într-un bol suficient de mare, adăugați făina și zahărul.
 3. Incorporați untura moale (la temperatura camerei) și coaja răzuită de lămâie în bol.
 4. Combinați praful de copt și drojdia în lapte, amestecând bine și lăsând să acționeze câteva minute.
 5. Adăugați oul și laptele în bol, apoi amestecați ingredientele.
 6. Presărați puțină făină pe o suprafață de lucru, răstoarnați aluatul și frământați-l timp de aproximativ 1-2 minute.
 7. Continuați să frământați puțin pe masa de lucru și apoi dați aluatului un strat subțire de făină atât pe partea de jos, cât și pe partea de sus.
 8. Întindeți aluatul la o grosime de aproximativ 0,5 cm.
 9. Împărțiți pasta de osânză cu făină în 5 părți. Aplicați prima parte pe 2/3 din suprafața aluatului întins (imaginând că aluatul întins este împărțit în 3 părți pe lungime).
 10. Acoperiți partea din mijloc cu partea neunsă și așezați apoi partea din dreapta peste. Împăturiți aluatul de jos în sus pe 1/3 și de sus în jos.
 11. Nu vă lăsați descurajați dacă pasta de osânză nu se întinde ușor. Aluatul devine treptat mai dens și necesită perioade de relaxare pentru a-l întinde din nou.
 12. Obțineți un pătrățel pe care îl lăsați să se odihnească timp de 10 minute. Repetați această operațiune de împăturire și lăsare la odihnă de 5 ori, aplicând și ultima parte de osânză.
 13. După ultima împăturire, întindeți din nou aluatul la o grosime de aproximativ 0,5 cm.
 14. Tăiați dreptunghiuri de aproximativ 6 x 9 cm. Plasați o linguriță de gem de prune în mijlocul fiecărui dreptunghi.
 15. Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, așezați prăjiturile cu gem. Îndoiați fiecare dreptunghi cu umplutură în formă de carte și așezați-l în tavă, cu partea cu umplutura în jos.
 16. Coaceți prăjiturile în cuptorul preîncălzit la 180°C până se rumenesc frumos și se deschid ca o carte. După coacere, presărați zahăr pudră deasupra.

Poftă bună! scrie dezicuzi.ro


DISTRIBUIE PRIETENILOR CRESTINULE
*Acest site web nu oferă sfaturi medicale și nici nu sugerează utilizarea tehnicilor ca formă de tratament pentru probleme fizice, pentru care este necesar sfatul unui medic. Dacă decideți să aplicați informațiile conținute în acest site, același lucru nu își asumă nicio responsabilitate. Intenția site-ului este să fie ilustrativă, nu îndemnatoare sau didactică. Important: întregul conținut al site-ului web www.stiriactuale.org are doar scop informativ și nu înlocuiește, în niciun caz, activitatea specialiștilor din cele mai diverse segmente de sănătate (medici, kinetoterapeuți, asistenți medicali, nutriționiști, psihologi, dentiști, printre altele).Nu vindem niciun tip de produs sau serviciu. Informațiile pe care le aducem sunt naturale tocmai pentru a evita posibilele efecte secundare, cu toate acestea este întotdeauna bine să consultați un specialist înainte de a ingera sau de a aplica orice medicament, chiar dacă este natural (acest lucru nu se aplică în principal femeilor însărcinate sau persoanelor cu restricții alimentare, de exemplu indiferent de motiv).