Este momentul perfect pentru a pregăti dulceața de gutui, când aceste fructe aromate și pline de vitamine sunt în plin sezon de coacere. Iată o rețetă de dulceață de gutui pe care vei dori să o pregătești an de an.
Ingrediente:
- 3 kg gutui rase pe răzătoarea mare
- 3 kg zahăr
- 2 litri apă
- 150 ml suc de lămâie, proaspăt stoarsă
- coaja proaspăt rasă de la o lămâie
Mod de preparare:
- Într-o oală încăpătoare, adaugă apa și las-o să dea în clocot.
- Adaugă gutuile date prin răzătoarea mare, sucul și coaja de lămâie și amestecă bine. Lasa totul să fiarbă, amestecând din când în când, până când gutuile încep să se înmoaie.
- Adaugă zahărul și lasă compoziția să fiarbă până când zeama se îngroașă (aproximativ 30-50 de minute).
- Pentru a verifica dacă este gata, toarnă câteva picături de dulceață pe o farfurioară rece. Dacă acestea nu curg, după ce ajung la temperatura camerei, înseamnă că dulceața este gata.
- Pune dulceața fierbinte în borcane curate. Închide bine capacul și întoarce borcanele cu fundul în sus. Lasa-le așa până când se răcesc complet, la temperatura camerei. În acest fel, borcanele se vor vidă fără a fi nevoie să le pui la cuptor sau să le fierbi.
- Poți păstra dulceața în cămară timp de un an. scrie dezicuzi.ro
Cum se servește dulceața de gutui: Dulceața de gutui poate fi servită la micul dejun, pe pâine prăjită cu unt, sau o poți folosi la prepararea prăjiturilor. Poate fi folosită cu succes și ca umplutură pentru diverse fursecuri sau biscuiți.
Poftă bună!