Dulceața de soc – Reteta străveche de la Mănăstirea Sihăstria Putnei cu beneficii medicale
Ați observat adesea acele pălării care atârnă de ramurile unui arbust, pline de mici bobite negricioase? Aceste bobite au o putere extraordinară de a întări imunitatea, motiv pentru care cercetătorii de pe întreg globul studiază de ani de zile modalitățile prin care pot obține tratamente împotriva unor boli degenerative teribile, SIDA și cancerului. Extractele din boabele de soc sunt mult mai eficiente decât multe dintre medicamentele obținute în laboratoarele farmaceutice, afirmă dr. în farmacie Anca Daniela Raiciu.
Pentru a beneficia de efectele terapeutice ale acestor fructe mici, este important să știm cum să le conservăm în moduri care nu afectează principiile active și să consumăm suplimente care ne pot fi de un real folos, subliniază dr. Raiciu.
Trebuie menționat și chiar avertizăm că boabele de soc pot provoca iritații ale gâtului, senzații de vomă și tulburări digestive în cazul în care se consumă mai mult de 150 de grame zilnic!
Ceaiul și tinctura de soc – o listă lungă de proprietăți benefice pentru sănătate Lista de proprietăți ale acestor două suplimente naturale este foarte lungă, dar vom menționa doar câteva: contribuie la eliminarea secrețiilor bronsice și îmbunătățește capacitatea de apărare naturală a organismului față de agresiunea unor contaminanți virali, are un efect depurativ eficient în eliminarea toxinelor și a substanțelor dăunătoare organismului prin urină și transpirație, are un efect pozitiv în eliminarea excesului de apă din organism și ajută la inhibarea apetitului alimentar pe termen lung, menținându-ne greutatea corporală normală, fiind benefică în curele de slăbire – pledează interlocutoarea noastră.
Reteta străveche de la Mănăstirea Sihăstria Putnei Cum să facem?
- Alegeti fructele coapte de pe ciorchine, îndepărtându-le pe cele verzi și uscate.
- Spălați-le cu grijă și strecurați-le printr-o sită mai deasă sau prin strecurătoarea de tifon.
- Cântăriți fructele și pentru fiecare kilogram de fructe adăugați un kilogram de zahăr.
- Într-un vas, puneți alternativ un strat de fructe și un strat de zahăr și lăsați la rece până a doua zi.
- Stoarceți peste compoziție zeama de la o lămâie (pentru fiecare kilogram de fructe) și puneți vasul la foc mic, timp de 15 minute sau mai mult în cazul unei cantități mai mari, până se topește tot zahărul. După topirea zahărului, continuați fierberea la foc mai mare, dar nu mai mult de 40 de minute.
- Îndepărtați spuma formată și puneți dulceața fierbinte în borcane încălzite în prealabil.
- După ce se formează o pojghiță deasupra, puteți pune capacele peste borcane și le depozitați în cămară.
Bine de știut:
- Nu amestecați compoziția, deoarece există riscul sfărâmării boabelor, ceea ce va afecta aspectul estetic al dulceții.
- Pentru a verifica dacă siropul s-a legat, luați o lingură de sirop și lăsați-o să se răcească. Cu vârful degetului, luați puțin sirop și picurați-l pe o farfurioară. Dacă picătura rămâne ca o bobiță, fără să se împrăștie, siropul este legat.
- Fructele de soc sunt excelente și conțin, printre altele:
- Proteine: 2,5%
- Potasiu: 300 mg%
- Vitamina C: 65-120 mg%
- Vitamina A: 300 mcg%
Cum se face dulceața din boabe de soc: Cofetarul Paula Hârtibaciu ne oferă detalii despre această delicioasă dulceață, una dintre preferatele ei, pe care o folosește adesea alături de înghețată de vanilie făcută în casă:
„Pentru a pregăti dulceața de boabe de soc, care are un gust aparte și delicios, nu trebuie să consumați mai mult de două linguri pe zi, chiar dacă vă face cu ochiul, deoarece socul este mai mult un medicament decât un aliment:
Puneți un kilogram de zahăr la fiert cu 200 ml apă și lăsați-l până obțineți un sirop relativ închegat, similar cu orice altă dulceață.
Adăugați fructele de soc spălate în prealabil și lăsați-le să fiarbă aproximativ 40 de minute, amestecând delicat din când în când cu o lingură de lemn.
La final, pentru a verifica dacă dulceața s-a legat corespunzător, faceți proba bobului de sirop pe marginea farfuriei. Apoi puneți dulceața în borcane, închideți-le ermetic și depozitați-le într-un loc uscat și relativ rece.”