Te-ai întrebat vreodată de ce bunica ta scoba ceapa și o umplea cu miere, dându-ți o linguriță din acest amestec în fiecare zi? Ei bine, există un motiv în spatele acestei practici.
Siropul de ceapă este un remediu tradițional folosit în tratarea gripei și a tusei, datorită proprietăților sale antiseptice și antiinflamatorii.
Este ușor de preparat și ajută la ameliorarea simptomelor neplăcute ale răcelii într-un timp scurt, având un gust mult mai plăcut decât produsele farmaceutice.
Se spune că ceapa menține afecțiunile sezonului rece la distanță, ceea ce nu este surprinzător, având în vedere conținutul său ridicat de vitamina C, B6, B1, biotină și acid folic. În plus, ceapa este alimentul cel mai bogat în quercetină, un puternic antioxidant care face parte din familia bioflavonoidelor și are efect antiinflamator.
Astfel, siropul de ceapă ajută la dezobstruarea căilor nazale, reducerea febrei și ameliorarea tusei uscate. Dacă ai o tuse productivă, este recomandat să nu încerci să o oprești, deoarece are un rol important în vindecarea răcelii: elimină bacteriile din organism.
Cum se prepară siropul de ceapă: Rețeta clasică și cea mai utilizată este decoctul de ceapă, util în tratarea tusei uscate. Pentru 250 ml de apă, se iau două cepe mici, de mărimea unui ou, curățate de rădăcini (dar nu și de coajă – aceasta conține substanțe benefice) și se adaugă în apa care a ajuns la punctul de fierbere. Se lasă timp de 10 sau 15 minute.
O variantă a acestei rețete este adăugarea de miere în timpul fierberii, dar doar pentru a obține un gust mai plăcut, deoarece mierea își pierde proprietățile la temperaturi mai mari de 40 de grade.
Pentru a beneficia și de calitățile antiinflamatorii ale mierii, adaugă-o după ce decoctul de ceapă s-a răcit la o temperatură la care poți să-l bei. Gustul poate fi influențat și de adăugarea diferitelor ceaiuri sau ghimbir, un alt remediu pentru răceală, cu proprietăți incontestabile.
Dacă dorești să păstrezi decoctul de ceapă mai mult timp, poți adăuga un conservant, cum ar fi hreanul.
Există și o altă variantă de sirop de ceapă potrivită pentru copii (dar nu pentru cei mai mici de 4 ani, din cauza conținutului de miere), care are un gust mult mai plăcut. Ai nevoie de o ceapă albă sau roșie, un borcan de miere organică sau o ceașcă de zahăr granulat și un recipient în care să pui amestecul.
Taie ceapa în felii egale și pune prima felie la baza borcanului, turnând un strat de miere sau zahăr deasupra. Continuă să alternezi straturile până când recipientul este plin, apoi lasă siropul să se macereze timp de 8-12 ore. Poți adăuga și scorțișoară sau o linguriță de zeamă de lămâie pentru a intensifica proprietățile antibacteriene ale siropului și pentru a-i conferi un gust mai plăcut. scrie culinar.bzi.ro
Remediile naturiste, cum ar fi siropul de ceapă pentru tuse, au câștigat din ce în ce mai multă popularitate în ultimii ani. Bunica avea dreptate cu leacurile ei tradiționale: sunt ușor de preparat, costă puțin și își fac efectul foarte repede, în timp ce medicamentele sunt scumpe și pot avea efecte secundare periculoase dacă sunt utilizate pe termen lung. Din fericire, mama natură ne-a oferit numeroase modalități de vindecare de care ne putem bucura cu un efort minim!