Păstrarea și utilizarea florilor de salcâm
Pentru a profita de proprietățile terapeutice ale florilor de salcâm, trebuie să le recoltați în timpul zilei, într-un loc curat și departe de poluare. Nu este recomandat să le culegeți din apropierea drumurilor aglomerate. După recoltare, florile se usucă la umbră, în straturi subțiri. Ele se păstrează cel mai bine în saci de pânză sau pungi de hârtie, în locuri întunecoase, răcoroase și uscate.
Beneficiile florilor de salcâm
Florile de salcâm au proprietăți calmante și tonifiante pentru organism, fiind benefice pentru persoanele afectate de stres și anxietate. De asemenea, acestea pot ajuta la ameliorarea tulburărilor de memorie, vedere și echilibru. Florile de salcâm au efecte benefice în afecțiunile digestive, cum ar fi gastrita hiperacidă, ulcerul gastric și duodenal, dar și în insuficiențele hepatice.
Metode de utilizare a florilor de salcâm
Florile de salcâm pot fi consumate ca atare sau în salate, oferind organismului un aport important de nutrienți și antioxidanți. Inhalarea parfumului florilor proaspete are un efect calmant și relaxant dovedit. Infuzia de salcâm poate fi consumată timp de trei săptămâni, înlocuind apa obișnuită, iar tinctura de salcâm poate fi luată dimineața și seara, câte 10 picături. Pentru a prepara tinctura, se macerează 20g de flori uscate în 100ml de alcool timp de 10-14 zile. Un alt mod de a beneficia de proprietățile florilor de salcâm este prin cura de macerat rece, câte 5 lingurițe pe zi. Pentru a prepara maceratul, florile proaspete sau uscate se lasă în miere timp de 3-4 zile. Băile cu flori de salcâm sunt, de asemenea, foarte benefice, iar ceaiul de flori de salcâm este indicat în afecțiunile pulmonare. Pentru a trata rănile provocate de arsuri și furunculi, se pot aplica cataplasme din flori de salcâm amestecate cu miere de salcâm și făină de grâu, schimbându-le la intervale de 10-12 ore.