Floarea de salcâm poate fi benefică pentru sănătate în mai multe moduri. Aceasta conține antioxidanți puternici, precum flavonoidele și fenolii, care pot ajuta la protejarea celulelor de stresul oxidativ și la reducerea inflamației în corp. De asemenea, floarea de salcâm poate fi utilă pentru tratarea unor afecțiuni, cum ar fi anxietatea și insomniile

DISTRIBUIE PE FACEBOOK

Păstrarea și utilizarea florilor de salcâm

Pentru a profita de proprietățile terapeutice ale florilor de salcâm, trebuie să le recoltați în timpul zilei, într-un loc curat și departe de poluare. Nu este recomandat să le culegeți din apropierea drumurilor aglomerate. După recoltare, florile se usucă la umbră, în straturi subțiri. Ele se păstrează cel mai bine în saci de pânză sau pungi de hârtie, în locuri întunecoase, răcoroase și uscate.

Beneficiile florilor de salcâm

Florile de salcâm au proprietăți calmante și tonifiante pentru organism, fiind benefice pentru persoanele afectate de stres și anxietate. De asemenea, acestea pot ajuta la ameliorarea tulburărilor de memorie, vedere și echilibru. Florile de salcâm au efecte benefice în afecțiunile digestive, cum ar fi gastrita hiperacidă, ulcerul gastric și duodenal, dar și în insuficiențele hepatice.

Metode de utilizare a florilor de salcâm

Florile de salcâm pot fi consumate ca atare sau în salate, oferind organismului un aport important de nutrienți și antioxidanți. Inhalarea parfumului florilor proaspete are un efect calmant și relaxant dovedit. Infuzia de salcâm poate fi consumată timp de trei săptămâni, înlocuind apa obișnuită, iar tinctura de salcâm poate fi luată dimineața și seara, câte 10 picături. Pentru a prepara tinctura, se macerează 20g de flori uscate în 100ml de alcool timp de 10-14 zile. Un alt mod de a beneficia de proprietățile florilor de salcâm este prin cura de macerat rece, câte 5 lingurițe pe zi. Pentru a prepara maceratul, florile proaspete sau uscate se lasă în miere timp de 3-4 zile. Băile cu flori de salcâm sunt, de asemenea, foarte benefice, iar ceaiul de flori de salcâm este indicat în afecțiunile pulmonare. Pentru a trata rănile provocate de arsuri și furunculi, se pot aplica cataplasme din flori de salcâm amestecate cu miere de salcâm și făină de grâu, schimbându-le la intervale de 10-12 ore.


DISTRIBUIE PE FACEBOOK
*Acest site web nu oferă sfaturi medicale și nici nu sugerează utilizarea tehnicilor ca formă de tratament pentru probleme fizice, pentru care este necesar sfatul unui medic. Dacă decideți să aplicați informațiile conținute în acest site, același lucru nu își asumă nicio responsabilitate. Intenția site-ului este să fie ilustrativă, nu îndemnatoare sau didactică. Important: întregul conținut al site-ului web www.stiriactuale.org are doar scop informativ și nu înlocuiește, în niciun caz, activitatea specialiștilor din cele mai diverse segmente de sănătate (medici, kinetoterapeuți, asistenți medicali, nutriționiști, psihologi, dentiști, printre altele).Nu vindem niciun tip de produs sau serviciu. Informațiile pe care le aducem sunt naturale tocmai pentru a evita posibilele efecte secundare, cu toate acestea este întotdeauna bine să consultați un specialist înainte de a ingera sau de a aplica orice medicament, chiar dacă este natural (acest lucru nu se aplică în principal femeilor însărcinate sau persoanelor cu restricții alimentare, de exemplu indiferent de motiv).