Sunt mulți cei care afirmă că nu suportă mirosul de oaie în carne, fie că vorbim de oaie sau miel, fie din cauza texturii mai tari decât cea a cărnii de porc sau de vită, fie din cauza mirosului puternic de seu. Cu toate acestea, bucătarii pricepuți susțin că persoanele care nu apreciază acest tip de carne nu au avut ocazia să consume un preparat făcut corespunzător. Atunci când este gătită în mod adecvat, carnea de oaie sau miel își pierde mirosul specific și devine extrem de fragedă.
“Este cunoscut faptul că oaia, mielul și berbecuții au o carne pe care nu toți o preferăm, poate din cauza mirosului. Înainte de a oferi câteva sfaturi pentru a elimina acest miros, vreau să vă spun că această carne este foarte benefică pentru organism. Consumată în jur de 100 de grame pe zi, te ajută să scapi de câteva kilograme în plus, îți menține creierul tânăr, arde colesterolul rău din corp și are multe alte calități”, spune Chef Cristi Dobre, un bucătar din Buzău care lucrează în restaurante din Peninsula Scandinavă.
O primă regulă, spune Cristi Dobre, este să fim atenți atunci când alegem carnea pe care dorim să o gătim. Cu cât este mai tânără, cu atât are un miros mai puțin deranjant și este mai ușor de digerat.
“Există câteva metode vechi de a elimina mirosul greu de seu și oaie. Un mic sfat înainte de toate: cumpărați miel, berbec sau oaie de la ciobani de-ai noștri pentru pastramă”, spune Chef Cristi Dobre. În primul rând, mirosul greu de oaie va dispărea dacă frecăm bucățile de carne ca pentru friptură cu jumătăți de lămâie. Vom freca energic fiecare bucată în parte. O altă metodă ar fi opărirea bucăților de oaie cu lapte proaspăt fiert și lăsat timp de aproximativ două ore peste carne”, spune bucătarul bucureștean.
Sfaturi pentru eliminarea mirosului pronunțat de oaie:
- Deoarece cea mai mare sursă de miros o reprezintă grăsimea animală, este important să îndepărtăm cuțitul surplusul de grăsime înainte de preparare.
-
- Este recomandat să lași carnea într-un litru de apă timp de trei până la patru ore. Pentru a o fragezi, poți pregăti o marinadă în care să ții carnea peste noapte. Compoziția trebuie să includă vin, oțet, suc de lămâie, plante aromatice sau condimente și puțin ulei.
- Este recomandat ca preparatele pe bază de oaie sau miel să fie bogate în condimente precum cimbrul, ghimbirul, usturoiul, piperul negru și rozmarinul. Poți adăuga și o linguriță de suc de lămâie peste carne, deoarece acesta are un efect similar cu cel întâlnit în cazul preparatelor pe bază de pește.
Bucătarul buzoian Cristi Dobre ne oferă și o rețetă de pastramă de oaie, preluată de la producătorii de mezeluri tradiționale din zona Buzaului, folosită pentru prepararea suncilor și afumăturilor:
“Se freacă toată carnea, tăiată în bucăți potrivite pentru grătar, cu sare de mare, grunjoasă, și se pun la frigider între 5-7 zile. După acest interval de timp, pregătim baia de marinare. Punem la fiert 7 litri de apă, o lingură de boabe de muștar, o lingură de boabe de ienibahar, o lingură de boabe de piper, o lingură de boabe de coriandru, 5-6 frunze de dafin, o căpățână de usturoi zdrobită necuratată, un ardei iute uscat tocat, împreună cu semințele. Luăm compoziția de pe foc după ce dă în clocot. scrie dezicuzi.ro
După ce baia de marinare a început să se răcească, adăugăm un litru de oțet de vin alb și amestecăm bine. Luăm o tavă adâncă în care punem această baie, după care adăugăm bucățile de oaie. Lăsăm la marinat timp de 24 de ore. Adăugăm în baie 2-3 linguri de bicarbonat de sodiu, care va fragezi carnea atât de bine încât și bunicul o va mânca, și adăugăm cimbru în baie, cam o legătură mare sau o lingură și jumătate din pliculețe luate din comerț. Recomandarea mea este ca întotdeauna carnea de oaie să nu fie prăjită în tigaie, în grăsimi, ci doar la grătar sau în cuptor!”