Iată rețeta detaliată a mititeilor tradiționali:
Ingrediente:
- 1 kg de carne de vacă de la gât, cu grăsime
- 100-150 g de seu de vacă sau de oaie (opțional)
- 500 g de oase de vacă cu măduvă
- 8 g de piper proaspăt măcinat
- 12 g de cimbru uscat, măcinat fin
- 4 g de enibahar măcinat fin
- 2 g de coriandru măcinat fin
- 2 g de chimion turcesc măcinat fin
- 1 g de anis stelat măcinat fin
- 8 g de bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță de zeamă de lămâie
- 1 lingură de untdelemn
- 1 căpățână de usturoi
Instrucțiuni:
- Se îndepărtează eventualele impurități de pe carnea de vacă și se toacă fin sau se trece prin mașina de tocat de două ori. Dacă carnea este prea slabă, se poate adăuga seu de vacă sau de oaie în cantitate de 100-150 g pentru fiecare kilogram de carne.
- Se pregătește zeama din oasele de vacă cu măduvă. Se pun 500 g de oase într-un vas cu apă și se lasă să fiarbă la foc mic până scade bine.
- Pentru fiecare kilogram de carne tocată, se adaugă într-un castron piperul proaspăt măcinat, cimbrul uscat măcinat fin, enibaharul măcinat fin, coriandrul măcinat fin, chimionul turcesc măcinat fin, anisul stelat măcinat fin, bicarbonatul de sodiu, zeama de lămâie și untdelemnul.
- Se frământă carnea timp de aproximativ o oră, adăugând bicarbonatul de sodiu la început, care se stinge cu zeama de lămâie. Treptat, se adaugă jumătate din zeama de oase și toate condimentele, cu excepția usturoiului.
- Amestecul obținut se acoperă și se păstrează în frigider timp de o zi și o noapte. După aceasta, se scoate din frigider și se lasă să se dezmorțească câteva ore.
- Se frământă amestecul timp de jumătate de oră cu restul de zeamă de oase dezmorțită. Ulterior, se pregătește un mujdei din căpățâna de usturoi și se adaugă acesta în amestecul de carne, frământându-se încă un sfert de oră.
- După preparare, amestecul se lasă la frigider până a doua zi. Cu aproximativ trei ore înainte de a prăji mititeii, se scoate amestecul din frigider. Mititeii se ung cu untdelemn și se lasă să se usuce timp de o oră. Apoi, se prăjesc pe un jar iute de lemne sau cărbune, întorcându-i pe ambele părți și ungându-i din când în când cu mujdei. Mititeii se servesc alături de chifle proaspete sau felii de franzelă, acompaniați de Muștar de Dijon sau muștar picant.