Chiar dacă se numește supă „de roșii”, această rețetă nu conține roșii întregi. Doctorul Doru Laza alege să folosească sucul de roșii, rădăcinoase și orez pentru a crea o supă ușoară dar bogată în nutrienți esențiali precum vitaminele A, C, K, B1, B3, B5, B6, B7, B9, fier, potasiu, magneziu, zinc și fosfor.
Atât sucul de roșii crud cât și cel fiert sunt utilizate în această rețetă, deoarece studiile arată că roșiile nu-și pierd conținutul nutrițional în urma preparării termice, ci conținutul de licopen crește chiar după fierbere.
Licopenul este un puternic antioxidant care poate preveni instalarea osteoporozei la femeile aflate în perioada de menopauză. Roșiile conțin și mulți alți antioxidanți precum flavononi (naringenină, calconaringenină), flavonoli (rutină, kaempferol, quercetină), carotenoizi (luteină, zeaxantină, beta-caroten) și glicozide.
Consumul de tomate a fost asociat cu beneficii pentru sănătatea inimii. Roșiile proaspete și preparatele din roșii ajută la scăderea nivelului de colesterol LDL și total, precum și a trigliceridelor. Proprietățile antiagregare ale roșiilor reduc riscul de ateroscleroză. De fapt, un studiu a arătat că aportul crescut de licopen reduce cu 30% incidența bolilor cardiovasculare și coronariene.
În plus, roșiile au efecte tonice asupra sistemului imunitar și a părului și susțin sănătatea sistemului digestiv, a pielii și a ochilor. scrie despreviata.ro
Pentru a pregăti supa de roșii, veți avea nevoie de suc de roșii, orez, ceapă, morcov, țelină, pătrunjel, ulei de măsline, sare și apă. Rădăcinoasele se curăță și se dau pe răzătoare, apoi se călesc împreună cu ceapa și apa. Adăugați sucul de roșii și orezul și fierbeți timp de 20 de minute. În final, adăugați pătrunjelul și uleiul de măsline. Această supă poate fi servită caldă sau rece și poate fi trecută prin blender pentru o consistență cremoasă.