Leacul călugărilor tibetani pentru orice boală este reprezentat de ceaiul de mărar.

DISTRIBUIE PE FACEBOOK

La fel ca și cimbrul, pătrunjelul și alte plante verzi populare, mărarul este o plantă aromatică extrem de nutritivă. Este important să știm că zarzavaturile se numără printre cele mai sănătoase surse de hrană pe care le-am primit de la Dumnezeu.

Dacă ne uităm la compoziția mărarului, putem observa că 100 de grame ne oferă 257% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina A, 140% din DZR de vitamina C, 82% din DZR de fier, 55% din DZR de mangan, 37,5% din DZR de acid folic (vitamina B9), 23% din DZR de vitamina B5, 21% din DZR de calciu, 16% din DZR de potasiu și cupru, 14% din DZR de magneziu și 14% din DZR de vitamina B6. Mărarul conține cantități mici de fosfor, zinc, vitamina B1, vitamina B5, fibre, grăsimi și proteine.

Proprietățile terapeutice unice ale mărarului se datorează conținutului său de monoterpeni (carvon, limonen, anetofuran) și flavonoide (kaempferol și vicenin). Monoterpenii activează o enzimă care protejează organismul de radicalii liberi și neutralizează anumiți tipi de carcinogeni, precum benzopireni regăsiți în fumul de țigară și în fumul produs de grătare și incineratoare.

Mărarul este o mirodenie anti-bacteriană, asemănător cu usturoiul, având efecte bacteriostatice și împiedicând dezvoltarea mai multor tipuri de bacterii. De asemenea, are proprietăți chemopreventive și, datorită conținutului bogat în minerale și fibre, mărarul oferă protecție împotriva pierderii de masă osoasă la femeile după menopauză și împotriva artritei reumatoide.

Frunzele proaspete de mărar consumate ca atare pot ajuta la ușurarea respirației persoanelor care suferă de astm sau alte probleme respiratorii. Semințele de mărar conțin un ulei volatil cu acțiune antibacteriană, antispastică și carminativă, fiind utile în tratamentul balonării, flatulenței, inapetenței, colicilor intestinale și dispepsiei. Este o plantă de leac și pentru crizele de sughiț.

Mărarul poate fi folosit și pentru combaterea afecțiunilor nervoase și a insomniei. Acest zarzavat este recomandat pe perioada lactației, deoarece stimulează secreția laptelui matern.

Pentru a prepara ceaiul de mărar aveți nevoie de 1-2 lingurițe de semințe de mărar uscate, o cană de apă și o oală mică.

  1. Puneți apa în oală și puneți-o la foc mediu.
  2. Adăugați semințele de mărar în apă și lăsați-le să fiarbă timp de 5-10 minute.
  3. Opriți focul și acoperiți oala cu un capac. Lăsați ceaiul să se infuzeze timp de 5-10 minute.
  4. Strecurați ceaiul de mărar într-o ceașcă sau o cană și beți-l încălzit sau la temperatura camerei.

Puteți adăuga miere sau lămâie pentru a-i schimba gustul și a-i crește proprietățile terapeutice. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe să consumați ceai de mărar, în special dacă luați medicamente sau aveți probleme de sănătate.

Sucul de mărar este o băutură sănătoasă și delicioasă, care poate fi utilă pentru tuse și probleme digestive. Iată cum puteți să-l preparați:

  1. Spălați o legătură de mărar și tăiați-l mărunt.
  2. Puneți bucățile de mărar într-un blender sau juicer și procesați-le până când obțineți un suc omogen.
  3. Strecurați sucul de mărar printr-un tifon sau o sită fină, pentru a elimina resturile de fibre sau de semințe.
  4. Dacă doriți, puteți adăuga puțină apă sau suc de lămâie pentru a subția sucul și pentru a-i îmbunătăți gustul.
  5. Consumați sucul de mărar imediat sau păstrați-l la frigider într-un recipient închis ermetic, timp de până la 2 zile.

Sucul de mărar este bogat în antioxidanți și substanțe nutritive, cum ar fi vitaminele A, C și K, fierul, calciul și magneziul, care pot ajuta la combaterea infecțiilor respiratorii și la ameliorarea dispepsiei și a altor probleme digestive. Totuși, este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe să consumați sucul de mărar, în special dacă aveți probleme de sănătate sau luați medicamente.


DISTRIBUIE PE FACEBOOK
*Acest site web nu oferă sfaturi medicale și nici nu sugerează utilizarea tehnicilor ca formă de tratament pentru probleme fizice, pentru care este necesar sfatul unui medic. Dacă decideți să aplicați informațiile conținute în acest site, același lucru nu își asumă nicio responsabilitate. Intenția site-ului este să fie ilustrativă, nu îndemnatoare sau didactică. Important: întregul conținut al site-ului web www.stiriactuale.org are doar scop informativ și nu înlocuiește, în niciun caz, activitatea specialiștilor din cele mai diverse segmente de sănătate (medici, kinetoterapeuți, asistenți medicali, nutriționiști, psihologi, dentiști, printre altele).Nu vindem niciun tip de produs sau serviciu. Informațiile pe care le aducem sunt naturale tocmai pentru a evita posibilele efecte secundare, cu toate acestea este întotdeauna bine să consultați un specialist înainte de a ingera sau de a aplica orice medicament, chiar dacă este natural (acest lucru nu se aplică în principal femeilor însărcinate sau persoanelor cu restricții alimentare, de exemplu indiferent de motiv).