Descoperă cum poți pregăti cel mai delicios lebăr de porc cu rețeta noastră tradițională, pe care puține gospodine o mai cunosc.

DISTRIBUIE PE FACEBOOK

Îți dorești să pregătești un lebăr ca acela de la bunica de acasă? Încearcă această rețetă 100% românească pentru lebăr de casă!

Ingrediente:

  • 1 kg de ficat de porc,
  • 1 kg de gusă de porc,
  • 1 inimă de porc,
  • 2 rinichi de porc,
  • 2 metri de mat gros de porc,
  • 1 ceapă,
  • foi de dafin,
  • 1 ramură de cimbru,
  • 1 linguriță de boabe de piper,
  • 1 linguriță de sare.

Mod de preparare:

  1. Spală carnea de porc cu apă rece. Ficatul de porc se lasă puțin în apă, ca să iasă sângele din el, apoi se fierbe separat fără sare. Se spumează bine, se testează cu o furculiță și când nu mai iese sânge din el, înseamnă că este gata. Se scoate într-o farfurie.
  2. Inima de porc, rinichii de porc și gusa de porc se fierb în apă în care se adaugă o ceapă tăiată pe jumătate, o linguriță de boabe de piper și foi de dafin. Se spumează.
  3. Gusa de porc va fi gata mai repede și se scoate prima. După ce au fiert și inima și rinichii, se scot într-o farfurie și se lasă să se răcească.
  4. Se curăță gusa de sorici. Se taie carnea în fâșii și se trece prin mașina de tocat, amestecând din fiecare bucățică câte una, deoarece ficatul se toacă mai greu.
  5. În compoziția rezultată, se adaugă sare după gust, boia iute, cimbru măcinat și zeama în care s-a fiert carnea.
  6. Se amestecă bine compoziția de lebăr, până se obține o pastă consistentă, nu prea tare, dar nici prea moale, de consistența compoziției pentru carnat.
  7. Compoziția pentru lebăr ar trebui să conțină aproximativ 75% carne de ficat, rinichi, inimă, gusa și restul de 25% grasime de la gusa.
  8. Matele de porc se spală cu apă caldă și puțin oțet, se clătesc bine și se taie în patru, pentru a încăpea în cratița în care se vor fierbe. scriedespreviata.ro
  9. Se umplu ca pe carnati, să fie pline, dar nu prea împinse, pentru că vor plesni în timpul fierberii. Se leagă la capete cu ata și se înțeapă cu o andrea, pentru a nu plesni în timpul fierberii.
  10. După ce sunt fierte, se scot cu o spatulă pe o tavă, se pune un obiect greu peste ele pentru a fi presate, apoi se lasă așa până a doua zi. A doua zi, bucățile de lebăr se curăță de grăsime și se atârnă afară pentru a se usca. Se servesc feliate cu mustar sau murături. Poftă bună!


DISTRIBUIE PE FACEBOOK
*Acest site web nu oferă sfaturi medicale și nici nu sugerează utilizarea tehnicilor ca formă de tratament pentru probleme fizice, pentru care este necesar sfatul unui medic. Dacă decideți să aplicați informațiile conținute în acest site, același lucru nu își asumă nicio responsabilitate. Intenția site-ului este să fie ilustrativă, nu îndemnatoare sau didactică. Important: întregul conținut al site-ului web www.stiriactuale.org are doar scop informativ și nu înlocuiește, în niciun caz, activitatea specialiștilor din cele mai diverse segmente de sănătate (medici, kinetoterapeuți, asistenți medicali, nutriționiști, psihologi, dentiști, printre altele).Nu vindem niciun tip de produs sau serviciu. Informațiile pe care le aducem sunt naturale tocmai pentru a evita posibilele efecte secundare, cu toate acestea este întotdeauna bine să consultați un specialist înainte de a ingera sau de a aplica orice medicament, chiar dacă este natural (acest lucru nu se aplică în principal femeilor însărcinate sau persoanelor cu restricții alimentare, de exemplu indiferent de motiv).