Te vei îndrăgosti de ele imediat, vei renunța la pâine – Lipii pufoase, moi și aerate, absolut delicioase.

Descoperă minunatele lipii moi și aerate! Aceste lipii sunt ușor poroase, moi, pufoase și goale în interior. Le poți unge cu unt fierbinte sau le poți umple după preferință.

Lipiile pe bază de chefir sunt perfecte pentru a fi savurate cu ceai sau pot înlocui pâinea. Nu ratați ocazia să le încercați!

INGREDIENTE:

 • 1 kg de făină
 • 400 ml de chefir, lapte bătut sau iaurt
 • 400 ml de apă
 • 40 g de drojdie proaspătă
 • 1 linguriță de sare
 • 1 linguriță de zahăr
 • ulei

MOD DE PREPARARE:

 1. Amestecați drojdia cu o linguriță de zahăr, un pahar de apă caldă (38°C) și câteva linguri de făină (din cantitatea totală). Lăsați amestecul timp de 10 minute, astfel încât drojdia să se activeze și, în același timp, să verificați dacă este proaspătă. Trebuie să facă spumă la suprafață.
 2. Adăugați în vasul cu maia sarea, apoi turnați încă un pahar de apă și chefirul la temperatura camerei. Amestecați foarte bine.
 3. Încorporați treptat făina (ciornați direct în vas) și începeți să frământați un aluat lipicios (manual sau cu ajutorul unui robot de bucătărie). Ungem mâinile cu ulei și continuăm să frământăm (fără a adăuga în plus făină).
 4. Ungem aluatul și vasul cu ulei, acoperim cu un prosop și lăsăm aluatul la loc călduț pentru 40-60 de minute, până când se va dubla în volum.
 5. Aluatul rămâne lipicios, așa că folosiți ulei atunci când formați lipiile. Lucrați puțin aluatul, apoi îl împărțiți în bucăți de aproximativ 210 g fiecare (veți obține aproximativ 9 bucăți) și le rotunjiți.
 6. Luați o bilă de aluat, o presărați cu puțină făină și întindeți lipiile cu ajutorul unui sucitor, până ajungeți la diametrul tigăii și la o grosime de mai puțin de 1 cm.
 7. Încingeți foarte bine tigaia, adăugați lipia, așteptați aproximativ 1 minut și o întoarceți pe cealaltă parte. Dacă o lăsați prea mult pe foc, nu se va umfla atât de bine când o întoarceți. La fel se întâmplă dacă tigaia nu este suficient de fierbinte. Prajiți lipiile pe o tigaie uscată, la foc mare și întorc

  8. Scoateti lipiile fierbiniti pe grila si le puteti unge cu unt. Fiecare lipie se prajeste in aproximativ 5-7 minute, totul depinde de cat de groasa este tigaia si cat de mare este focul, deci orientati-va dupa propria tigaie. 9. Daca nu le ungeti cu unt, lipiile reci se pastreaza ca painea, sa nu se usuce. Reteta este absolut minunata si veti fi incantati de rezultat. Serviti lipiile cu orice doriti dumneavoastra. Va asiguram ca le veti gati des si toata familia va fi multumita. Pofta buna!

*Acest site web nu oferă sfaturi medicale și nici nu sugerează utilizarea tehnicilor ca formă de tratament pentru probleme fizice, pentru care este necesar sfatul unui medic. Dacă decideți să aplicați informațiile conținute în acest site, același lucru nu își asumă nicio responsabilitate. Intenția site-ului este să fie ilustrativă, nu îndemnatoare sau didactică. Important: întregul conținut al site-ului web www.stiriactuale.org are doar scop informativ și nu înlocuiește, în niciun caz, activitatea specialiștilor din cele mai diverse segmente de sănătate (medici, kinetoterapeuți, asistenți medicali, nutriționiști, psihologi, dentiști, printre altele).Nu vindem niciun tip de produs sau serviciu. Informațiile pe care le aducem sunt naturale tocmai pentru a evita posibilele efecte secundare, cu toate acestea este întotdeauna bine să consultați un specialist înainte de a ingera sau de a aplica orice medicament, chiar dacă este natural (acest lucru nu se aplică în principal femeilor însărcinate sau persoanelor cu restricții alimentare, de exemplu indiferent de motiv).
Stiri