Astăzi, vă prezentăm rețeta cea mai veche de mici, cunoscută în popor. Deși pot exista mici variații ale ingredientelor de la o zonă la alta, vom descrie aici rețeta tradițională românească a micilor de casă, sănătoși și gustoși, pregătiți cândva de strămoșii noștri.
Pregătirea compoziției durează maxim 35-40 de minute, iar gătirea micilor în jur de 30 de minute.
Ingrediente necesare:
- 1 kilogram de carne tocată (amestec de porc și vită)
- 250 de ml de fiertură din oase de vită
- 4 căței de usturoi
- 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
- Condimente după gust (sare, piper, cimbru, boia)
Mod de preparare:
- Deși folosești carne tocată de la bun început, sfatul nostru este să o dai încă o dată prin mașina de tocat sau prin robotul de bucătărie. Acesta este un pas important pentru obținerea unei paste cât mai moi și mai omogene. Treptat, toarnă fiertură din oase, amestecând continuu. Practic, frămânți carnea asemenea aluatului de pâine, până când se omogenizează cu fiertura.
- Adaugă condimentele dorite și amestecă pasta de carne viguros. Apoi, adaugă și usturoiul pisat anterior și mai omogenizează preparatul încă o dată. Bicarbonatul trebuie adăugat abia la final. Poți chiar să guști amestecul, dacă dorești, pentru a te asigura că este suficient de condimentat.
- Ajungem la pasul cel mai important pentru obținerea unor mici cu adevărat savuroși! Secretul constă în a nu-i pune pe grătar imediat! Taie-i sau modelează-i sub formă de rulouri și ține-i la rece la frigider între 5 și 10 ore, astfel încât aromele să se dezvolte bine.
- Pentru a te asigura că micilor le iese crusta crocantă la exterior, dar rămân suculenți la interior, așează-i pe grătar doar atunci când acesta este bine încins. Prăjește micile rulouri timp de 2-3 minute pe fiecare parte, apoi mai lasă-le pe grătar pentru încă 7-8 minute, pentru a nu se arde.
Pentru a verifica dacă sunt gata, poți să le înțepeși cu o furculiță, iar dacă sare sucul, înseamnă că sunt perfect pregătite.