Mihai Eminescu a scris o rugăciune care a fost rostită și de papă la Vatican. Se împlinesc 173 de ani de la nașterea poetului

Mihai Eminescu a scris o rugăciune care a fost rostită și de papă la Vatican. Se împlinesc 173 de ani de la nașterea poetului

Mihai Eminescu, considerat cel mai mare poet al nostru, a scris o rugăciune pe care a citit-o la Vatican chiar Papa Ioan Paul al II-lea. Poemul se cheamă simplu, „Rugăciune”. În aceste versuri,  poetul se roagă către Fecioara Maria și cere mântuirea în fața Născătoarei de Dumnezeu.

„Craiasă alegându-te
Îngenunchem rugându-te,
Înalța-ne, ne mântuie
Din valul ce ne bântuie;
Fii scut de întărire
Și zid de mântuire,
Privirea-ți adorată
Asupra-ne coboară,
O, maică prea curată
Și pururea fecioară,
Marie!

Noi, ce din mila sfântului
Umbră facem pamântului,
Rugămu-ne-ndurărilor
Luceafărului mărilor;
Ascultă-a noastre plângeri,
Regină peste îngeri,
Din neguri te arată,
Lumină dulce clară,
O, maică prea curată
Și pururea fecioară,
Marie!”

În 1999, când Papa Ioan Paul al II-lea a venit în România, el a rostit la Roma, în Piața Sfântului Petru, aceastî poezie scrisă de Mihai Eminescu. Papa Ioan Paul al II-lea a recunoscut că vedea în poetul român un adevărat geniu și la fel credea și Papa Francisc, venit și el într-o vizită la noi în țară în 2019. Acesta a dat un citat atunci din poezia „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”.

Există o reţea spirituală foarte puternică care ne uneşte, ne „conectează”, ne susţine şi care este mai puternică decât orice alt tip de conexiune. Sunt rădăcinile noastre: conştiinţa că aparţinem unii altora, că viaţa fiecăruia este ancorată în viaţa celorlalţi. „Tinerii înfloresc când se simt iubiţi”, spunea Eduard. Toţi înflorim când ne simţim iubiţi.

Pentru că iubirea prinde rădăcini şi ne cheamă să ne înfigem aceste rădăcini în viaţa celorlalţi. Aşa cum ne spun acele frumoase cuvinte ale poetului vostru naţional, care îi dorea dulcii sale Românii: „fiii tăi trăiască numai în frăţie ca a nopţii stele” (M. EMINESCU, „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”).

Noi aparţinem unii altora, iar fericirea noastră personală se realizează făcându-i fericiţi pe ceilalţi. Toate celelalte sunt poveşti. Pentru a merge împreună acolo unde eşti, să nu uiţi de ceea ce ai învăţat în familie.

(…)

Discursul Papei Francisc, în România, 2019

Se împlinesc 173 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu astăzi, 15 ianuarie 2023. Și poate că nu mulți știu că marele poet a scris o rugăciune care a fost rostită și de papă la Vatican. Iată detalii!