Dacă și vouă vă plac orhideele, cu siguranță veți fi cumpărat una sau ați primit-o cadou și veți fi martor neputincios la pierderea minunatelor sale flori. Orhideele sunt pe cât de frumoase, pe atât de greu de îngrijit, dar cum au florarii mereu orhideele în floare?
În realitate, nu există un truc anume, sau o formulă magică, ci un set de tratamente și trucuri care sunt esențiale pentru a avea o plantă sănătoasă și, în consecință, plină de flori.
Ca premise generale, trebuie sa tinem cont de faptul ca, in general, orhideele nu accepta expunerea directa la lumina solara. Nu se descurcă bine nici în aer liber, mai ales în locurile supuse unei temperaturi care poate scădea sub 15°C și poate crește peste 30°C și în încăperile prea uscate.
De asemenea, este important de știut că înflorirea orhideelor are loc primăvara, după perioada de odihnă de iarnă. Daca iarna avem o orhidee fara flori, trebuie sa asteptam. Daca cumparam o planta cu flori in timpul iernii, cert este ca provine dintr-o sera cu conditii artificiale si deci mediul de casa va avea de suferit.
In orice caz, daca avem o orhidee fara flori si vrem sa o facem sa infloreasca, trebuie sa respectam masurile de precautie pe care vi le sugeram mai jos.
1. Găsiți un loc puternic luminat
Majoritatea orhideelor le plac colțurile luminoase, dar fără soare direct. Cu cât mai multă lumină ambientală, cu atât sunt mai mari șansele ca acestea să înflorească în următoarea perioadă activă. Locul ideal este lângă o fereastră.
2. Mențineți umiditatea adecvată a substratului
Orhideele sunt de obicei comercializate cu un substrat de scoarță de pin, deoarece rădăcinile lor au nevoie de un drenaj excelent și șanse minime de afundare cu apă. Sunt plante parazite din păduri tropicale care cresc pe copaci și trăiesc din umiditatea ambientală. Au nevoie de multă umiditate, dar nu de un substrat umed.
Pe timpul iernii ar trebui să fie udate puțin, dar dacă clima este uscată și dacă avem încălzirea pornită, trebuie făcută mai des (niciodată mai mult de o dată pe săptămână).
Observați recipientul împotriva luminii, dacă umiditatea substratului este încă vizibilă, nu trebuie udat. Daca, in schimb, este uscata, vom pune apa, mereu distilata.
În locuri foarte uscate este indicat să puneți un umidificator, sau să pulverizați apă pe frunzele orhideei în fiecare zi. De asemenea, este bine să evitați plasarea plantei în locuri prea umede, precum băile foarte aglomerate.
3. Fertilizează frecvent
Înflorirea orhideelor necesită un îngrășământ specific acestui tip de plante, pe care îl găsim în magazinele specializate. Fără îngrășământ, înflorirea este puțin probabilă. De obicei este comercializat sub formă de lichid, pentru a fi adăugat în apa pentru irigare.
Orhideele care provin din sere sunt deja fertilizate din abundență, dar după câteva luni trebuie să începem să le tratăm și cu un îngrășământ.
4. Asigurați un contrast de temperatură adecvat
Pentru a înflori, orhideele au nevoie de un contrast excelent de temperatură în săptămânile care precedă sosirea primăverii. De obicei acest contrast este în jur de 10°C între minimul pe timp de noapte și maximul din timpul zilei, respectând întotdeauna limitele de 15°C și 30°C.
Pentru a obține temperatura corectă, puteți muta planta în decurs de 24 de ore dintr-un loc mai cald într-unul mai răcoros. scrie oracolul.net/