Nucile fac parte din familia arborelui Juglandaceae, oferind un gust plăcut, dar uneori ușor amar. Ele sunt frecvent utilizate în deserturi precum briose, baklava, fursecuri, dar și în salate și diverse feluri de mâncare orientale.
Iată câteva beneficii pentru sănătate ale nucilor, pe care s-ar putea să le cunoașteți:
- Conțin grăsimi sănătoase: Nucile sunt bogate în acid alfa-linolenic, un tip de acid gras omega-3. Acești acizi grași omega-3 ajută la reducerea inflamației din organism, care poate contribui la diverse afecțiuni grave precum artrita, bolile de inimă și anumite tipuri de cancer. Dacă aveți o deficiență de omega-3, consumul regulat de nuci poate ajuta. Studiile arată că, după doar o lună de consum zilnic de nuci, nivelul de omega-3 din organism crește.
- Susțin sănătatea intestinului și a inimii: Compușii bioactivi prezenți în nuci joacă un rol important în modificarea florei intestinale. Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea de Stat din Pennsylvania (SUA) a demonstrat că includerea nucilor în dietă crește numărul bacteriilor benefice din intestin. Acestea au un impact pozitiv nu doar asupra sănătății tractului digestiv, ci și asupra sistemului imunitar și normalizează tensiunea arterială, protejând astfel sistemul cardiovascular.
- Reduc tensiunea arterială: Uneori, chiar și mici modificări în dietă pot aduce beneficii sistemului cardiovascular. De exemplu, adăugarea de nuci în dieta zilnică poate normaliza tensiunea arterială diastolică și, de asemenea, poate scădea nivelul colesterolului de lipoproteine cu densitate mică (cunoscut ca „colesterol rău”).
- Ajută la controlul greutății: Nucile contribuie la reducerea senzației de foame și la reglarea poftei de mâncare, ceea ce le face benefice în controlul greutății și reducerea riscului de obezitate. Cercetătorii cred că nucile influențează senzația de sațietate prin acțiunea asupra sistemului nervos central, care reglează dorința de a mânca. Prin urmare, nucile reprezintă o gustare excelentă pentru cei care doresc să mențină o greutate sănătoasă. scrie oracolul.net
-
Ajuta creierul
Primul lucru cu care se asociaza o nuca fara coaja este creierul. Si din motive intemeiate. Consumul de nuci imbunatateste functiile cognitive: memoria, atentia, capacitatea de invatare etc. In plus, nucile din dieta pot proteja impotriva bolilor degenerative ale creierului , ceea ce este deosebit de important pentru persoanele in varsta.