Iată cum poți prepara o rețetă delicioasă de perișoare cu sos de smântână și mărar:
Ingrediente:
Perișoare:
- 600 g carne tocată (am folosit un amestec de pui și porc)
- 1 ceapă
- 3 linguri de orez
- 1 ou
- Câteva fire de mărar și pătrunjel
- Sare
- Piper
Sos:
- 250 g smântână fermentată (20% grăsime)
- 2 căni de supă (sapa rezultată din fierberea perișoarelor)
- 1 lingură cu vârf de făină
- Puțin unt (aproximativ 30 g sau 2-3 linguri de ulei)
- 2 căței mari de usturoi
- Sare (vegeta)
- Piper
- 1 legătură de mărar verde
Mod de preparare: Perișoare:
- Într-un castron, amestecă carnea tocată cu oul, orezul spălat, ceapa tocată mărunt și ierburile proaspete tocate. Condimentează compoziția cu sare și piper, apoi amestecă bine ingredientele până obții o masă omogenă.
- Umeză-ți mâinile cu apă și modelează perisoarele din compoziție, având în jur de mărimea unei nuci mai mari. Așază-le pe un platou.
- Într-o oală, adaugă aproximativ 2 litri de apă și un praf de sare. Lasă apa să clocotească, apoi adaugă perisoarele și lasă-le să fiarbă timp de 25-30 de minute. Îndepărtează spuma care se formează la suprafață. Când perișoarele sunt gata, scoate-le cu o spumieră și așază-le pe un platou.
Sos:
- Într-o tigaie mai mare, pune untul și încălzește-l. Adaugă făina și amestecă până obții o pastă. Treptat, adaugă supa în tigaie, amestecând încontinuu pentru a evita formarea cocoloașelor. Când sosul începe să fiarbă, adaugă smântâna. Omogenizează și, după 2-3 clocote, adaugă perișoarele. scrie dorcudor.ro
- Lasă sosul să fiarbă încă 5-10 minute, apoi ajustează gustul adăugând sare și piper. Adaugă usturoiul tocat mărunt și mai lasă sosul să fiarbă de câteva ori înainte de a opri focul. La final, presară mărarul tocat.
Poftă bună!