Piftia De Porc – Deliciul Culinar Al Revelionului

DISTRIBUIE SI PRIETENILOR

Piftia de porc, sau răcitura de porc, este un preparat tradițional românesc care se regăsește pe masa de Crăciun. Desi nu este pe gustul tuturor, atunci când este executată corect, piftia poate fi un deliciu culinar. Rețeta acestui preparat diferă de la o regiune la alta, dar carnea savuroasă, usturoiul și sosul închegat sunt elementele principale care îi conferă caracterul unic.

Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă gospodinele în prepararea piftiei este obținerea unei consistențe ferme fără a folosi gelatină sau alte întăritori din comerț. Rețeta autentică de piftie nu necesită utilizarea acestor artificii, așa cum o făceau și bunicile noastre.

Ingrediente necesare pentru piftia de porc

  • jumătate de căpățână de porc
  • 2 picioare de porc
  • bucăți de șorici
  • 2 morcovi (opțional)
  • o rădăcină de țelină
  • o linguriță boabe de piper
  • sare
  • 6 căței de usturoi

Pentru a pregăti acest delicios preparat, căpățâna de porc se taie în bucăți potrivite ca mărime și se pregătește o oală mare în care să încapă toate ingredientele. Se adaugă urechile, râtul, bucățile de carne și șoriciul, oasele de rasol și picioarele de porc. De asemenea, se adaugă și morcovii întregi, bucățile de țelină, puțină sare și boabele de piper.

Mod de preparare piftie de porc

Un aspect important de care trebuie să ținem cont este cantitatea de apă pe care o adăugăm în oală. Toate ingredientele menționate anterior trebuie să fie acoperite în mod corespunzător. După ce am adus compoziția la fierbere, nu se mai adaugă apă suplimentară.

Oala se pune pe foc mic și se lasă să fiarbă bine, îndepărtând constant spuma formată, până când carnea se dezlipește ușor de pe oase. După ce s-a obținut acest rezultat, ingredientele se scot din oală și carnea se îndepărtează de pe oase. În zeama rămasă se adaugă usturoiul pisat și frecat cu sare. După aproximativ 15 minute, compoziția trebuie să aibă o consistență ușor lipicioasă.

Momentul crucial în prepararea piftiei este testarea consistenței. Se ia o lingură din zeamă și se pune pe o farfurie, apoi se introduce la frigider. Dacă piftia se încheagă, înseamnă că a atins consistența dorită.

Carnea se împarte în mod egal în vase separate, în funcție de dimensiunea acestora. La baza recipientului se adaugă morcovul tăiat în forma dorită, apoi carnea. Peste carne se adaugă zeama piftiei, strecurată anterior pentru a fi limpede. Vasele se introduc în frigider peste noapte, pentru a se încheaga.

Rețeta tradițională de piftie este simplă și rezultatul este un preparat delicios. Așadar, pregătiți-vă cu spor pentru a aduce pe masa de Crăciun această delicatesă culinară apreciată de toți gurmanzii!

DISTRIBUIE SI PRIETENILOR
DISTRIBUIE PRIETENILOR
*Acest site web nu oferă sfaturi medicale și nici nu sugerează utilizarea tehnicilor ca formă de tratament pentru probleme fizice, pentru care este necesar sfatul unui medic. Dacă decideți să aplicați informațiile conținute în acest site, același lucru nu își asumă nicio responsabilitate. Intenția site-ului este să fie ilustrativă, nu îndemnatoare sau didactică. Important: întregul conținut al site-ului web www.stiriactuale.org are doar scop informativ și nu înlocuiește, în niciun caz, activitatea specialiștilor din cele mai diverse segmente de sănătate (medici, kinetoterapeuți, asistenți medicali, nutriționiști, psihologi, dentiști, printre altele).Nu vindem niciun tip de produs sau serviciu. Informațiile pe care le aducem sunt naturale tocmai pentru a evita posibilele efecte secundare, cu toate acestea este întotdeauna bine să consultați un specialist înainte de a ingera sau de a aplica orice medicament, chiar dacă este natural (acest lucru nu se aplică în principal femeilor însărcinate sau persoanelor cu restricții alimentare, de exemplu indiferent de motiv).
Stiri