Iată cum poți pregăti deliciosul preparat ardelenesc numit „Taci și înghite“, folosind o rețetă simplă și gustoasă:

DISTRIBUIE SI PRIETENILOR

Sățios și bun de te lingi pe degete, preparatul tradițional din zona Ardealului numit „Taci și înghite” este considerat de regretatul Radu Anton Roman „o capodoperă cunoscută de secole“. Acest deliciu este întâlnit mai ales în Ţara Făgăraşului, în Hațeg și în Țara Bârsei. Iată rețeta:

Ingrediente:

 • 250 grame de mălai
 • jumătate de litru de lapte
 • jumătate de litru de apă
 • 4 ouă
 • 50 grame de unt
 • 200 grame de smântână
 • 200 grame de telemea sau brânză de burduf, după gust
 • 200 grame de cașcaval (opțional)
 • 6 bucăți de cârnați afumați
 • 100 grame de slăninuță proaspătă

Mod de preparare:

 1. Într-un vas, adăugați apa și laptele și puneți-le la fiert. După ce amestecul începe să fiarbă, presărați sarea și amestecați bine pentru a evita formarea cocoloașelor.
 2. Lăsați compoziția să fiarbă la foc mediu, amestecând încontinuu. Când s-a îngroșat, adăugați în ploaie restul de mălai, puțin câte puțin. Continuați să amestecați constant. Focul trebuie să fie moderat.
 3. Când mămăliga este aproape gata, adăugați smântâna, pentru a-i conferi o consistență mai moale.
 4. Într-o tigaie încinsă cu o lingură de ulei, prăjiți cârnații tăiați felii și bucățelele de slăninuță timp de 5-6 minute.
 5. Într-un vas termorezistent uns cu unt, puneți jumătate din mămăligă, apoi telemeaua rasă, felii de cârnați și slăninuța prăjită.
 6. Adăugați un alt strat de mămăligă peste telemea și afumături, creând patru „cuiburi” sau adâncituri în care veți pune untul. Spargeți câte un ou în fiecare adâncitură și presărați cașcaval ras deasupra.
 7. Introduceți vasul în cuptor și coaceți până când ouăle sunt făcute și cașcavalul de deasupra este frumos rumenit.

Bineînțeles, în funcție de numărul de persoane, puteți adăuga mai multe straturi sau „pături” de mămăligă, crescând cantitatea de ingrediente corespunzător.

DISTRIBUIE SI PRIETENILOR
DISTRIBUIE PRIETENILOR
*Acest site web nu oferă sfaturi medicale și nici nu sugerează utilizarea tehnicilor ca formă de tratament pentru probleme fizice, pentru care este necesar sfatul unui medic. Dacă decideți să aplicați informațiile conținute în acest site, același lucru nu își asumă nicio responsabilitate. Intenția site-ului este să fie ilustrativă, nu îndemnatoare sau didactică. Important: întregul conținut al site-ului web www.stiriactuale.org are doar scop informativ și nu înlocuiește, în niciun caz, activitatea specialiștilor din cele mai diverse segmente de sănătate (medici, kinetoterapeuți, asistenți medicali, nutriționiști, psihologi, dentiști, printre altele).Nu vindem niciun tip de produs sau serviciu. Informațiile pe care le aducem sunt naturale tocmai pentru a evita posibilele efecte secundare, cu toate acestea este întotdeauna bine să consultați un specialist înainte de a ingera sau de a aplica orice medicament, chiar dacă este natural (acest lucru nu se aplică în principal femeilor însărcinate sau persoanelor cu restricții alimentare, de exemplu indiferent de motiv).
Stiri