De prosoape ne folosim în fiecare zi. Dar chiar și așa, știm prea puține despre modul cum trebuie să le îngrijim.
Iată câteva sfaturi la spălarea și uscarea lor, datorită cărora prosoapele vor rămâne curate și delicate mai mult decât te-ai fi așteptat.
1. Spălarea prosoapelor de baie
Încarcă tamburul mașinii de spălat doar pe jumătate. În acest fel, detergentul se va distribui uniform, iar tamburul nu va deteriora țesătura.
Prosoapele se spală separat de restul textilelor, deoarece accesoriile de pe haine (precum fermoarul) le pot deteriora.
De regulă, ele se spală la 60 de grade Celsius, nu mai puțin de 45 de minute. Aceasta temperatură e suficient de înaltă pentru a distruge bacteriile și acarienii și suficient de scăzută pentru a nu deteriora țesătura.
În ceea ce privește detergentul, se recomandă un detergent lichid pentru că are o acțiune mai blândă.
2. Uscarea prosoapelor
Cel mai bine e să usuci prosoapele pe un uscător de rufe de tip suport. Evită uscarea acestora pe radiatoare sau la soare, pentru că dacă le usuci prea tare, până se înfierbântă, ele vor deveni dure.
Scutură prosoapele înainte de a le pune la uscat, dacă nu vrei să aibă cute.
1. Călcarea prosoapelor
Cel mai bine e să folosești un fier cu aburi, la cel mai slab program de încălzire, deoarece un fier încins va deteriora fibrele și va face prosopul mai dur.
4. Ce să faci ca prosoapele să fie mai moi?
Dacă vrei ca prosoapele să fie întotdeauna moi și catifelate, de parcă tocmai le-ai luat din magazin, îți recomand să le clătești folosind un balsam gătit acasă.
Amestecă o lingură de sare de mare, cu o lingură de bicarbonat de sodiu, 200 ml de oțet de 9 grade și o lingură de balsam pentru păr.
Adaugă amestecul în sertarul pentru balsam și pornește mașina la un program de 20 de minute.
5. Cum să “reanimezi” prosoapele vechi?
Rețeta este asemănătoare cu cea despre care am scris mai devreme, dar în loc de balsam pentru păr se adaugă balsam de rufe.
Adaugă două linguri de sare, o lingură de bicarbonat, aceiași 200 ml de oțet și două linguri de balsam pentru rufe într-un vas cu apă caldă (4-5 litri) și lasă prosoapele să se înmoaie timp de 5 ore. După care, clătește-le în mașina de spălat.
6. Prosoapele înainte de spălare
Nu ține prosoapele în coșul de rufe, împreună cu alte haine, pentru că vor căpăta un miros specific, care este greu de îndepărtat chiar și după spălare.
Prosoapele murdare se țin separat. În general, încearcă să le speli cât mai curând posibil. scrie secretele.com