Rețeta de cozonac din caietul bunicii – Secrete pentru un cozonac pufos și delicios
Descoperă rețeta de cozonac din caietul bunicii și află secretele pentru a obține un cozonac pufos și delicios. Iată ce trebuie să faci:
Ingrediente:
- 1 kg făină albă
- 8 galbenusuri, la temperatura camerei
- 50 g drojdie proaspătă
- 500 ml lapte
- 1 ou mic, amestecat cu 4-5 linguri lapte, pentru uns
- 200 g unt + 30 g pentru uns tavile
- esență de rom și vanilie
- 2 linguri ulei
- 3 linguri coajă de lămâie și portocală
- 300 g zahăr
- 1 linguriță sare
Pentru umplutură:
- 250 g miez de nucă copt, măcinat
- 8 albușuri, batute spumă
- esență de rom
- 3 linguri cacao
- 300 g zahăr
Mod de preparare:
- Într-o cană cu lapte cald se dizolvă 3 linguri de făină. Se adaugă drojdia și o lingură rasă de zahăr. Se amestecă și se lasă la dospit într-un loc cald până când își dublează volumul.
- Într-un castron adânc, se bat galbenusurile spumă cu zahărul. Se adaugă sarea, uleiul, esențele, coaja de lămâie și portocală, și 100 g de unt topit.
- Se toarnă maiaua peste galbenusuri și se amestecă. Se adaugă laptele călduț și se amestecă din nou.
- Se incorporează treptat făina și se frământă bine până când aluatul începe să se desprindă de pe mâini. Se adaugă restul de 100 g de unt topit și se continuă frământarea până când untul este incorporat complet.
- Vasul se acoperă cu un servet sau folie alimentară și se lasă la dospit timp de 50-60 de minute, până când aluatul își dublează volumul.
- Între timp, se pregătește umplutura și se încinge cuptorul. Albușurile se bat spumă. Se adaugă zahărul și se amestecă până când se întăresc. Se adaugă cacao, esență de rom și nucă. Se omogenizează și se lasă să se odihnească.
- Când aluatul a crescut suficient, îl împarți în patru părți egale. Pe un blat uns cu puțin ulei, întinzi câte o foaie de aluat cu mâinile, potrivită ca lungime să încapă în tava de cozonac. La un capăt al foii, întinzi umplutura, apoi rulezi. Pui rulourile în tava unsă cu unt și tapetată cu hârtie de copt. Le ungi cu puțin lapte și ou, presari zahăr, apoi le mai lași 20-30 de minute la crescut. Între timp, pregătești ceilalți cozonaci.
Când cozonacii și-au dublat din nou volumul, îi dai la cuptor pentru 45-50 de minute, după care îi înțepi cu o scobitoare sau cu un pai din mătură pentru a vedea dacă mai rămâne cocă pe ele sau dacă sunt copti. ATENȚIE: Nu frământați cu făină rece. Făina și celelalte ingrediente trebuie să fie la temperatura camerei.
Câteva trucuri pentru cozonaci pufosi:
- Ingredientele trebuie să aibă aceeași temperatură! Scoate ouăle cu o zi înainte din frigider pentru a le permite să ajungă la temperatura camerei. Făina trebuie să fie uscată și tot la temperatura camerei.
- Bucătăria trebuie să fie călduroasă și, după ce faci aluatul, e bine să nu deschizi ușa sau geamul, pentru a nu crea curent de aer. scrie dezicuzi.ro
- Toate ingredientele lichide trebuie să fie călduțe – nu foarte fierbinți, nu foarte reci.
- Când amesteci drojdia, apa și făina, nu adăuga sare!
- Vasul în care frămânți aluatul trebuie să fie călduț. Îl poți clăti cu apă fierbinte și apoi șterge bine.
- Cozonacul va avea o culoare frumoasă dacă freci ouăle cu puțină sare.
- Zahărul se va încorpora mai ușor dacă este topit în lapte.
Poftă bună!