Rețeta tradițională de cărnați de casă este un deliciu perfect pentru sărbătorile de iarnă, aducând savoarea autentică a preparatelor tradiționale în casele noastre. Vă prezentăm mai jos pas cu pas cum să pregătiți acești cărnați delicioși:

DISTRIBUIE PE FACEBOOK

Istoria cărnaților a început acum 5000 de ani în Sumeria, Irakul de azi, dar au devenit rapid populari în multe zone ale lumii. Cârnații sunt un produs extrem de apreciat pe mesele românilor datorită gustului lor delicios și pentru că pot fi păstrați ușor pe toată perioada iernii, într-un loc răcoros.

Există o multitudine de rețete de cărnați de casă în caietele gospodinelor, fiecare având propriile preferințe și secrete. Unii îi preferă mai picanți, cu multă boia, alții cu mai mult usturoi, bine condimentați. Unii oameni îi consumă fierți, alții proaspeți sau bine prăjiți. În continuare, vom prezenta o rețetă tradițională care va încânta cu siguranță papilele gustative.

Ingrediente pentru 25 de cârnați:

  • 1,5 kg carne de vită proaspătă
  • 3 kg carne de porc mai grasă
  • 4 căpățâni de usturoi
  • Cimbru uscat
  • Boia dulce
  • Boia iute (opțional, pentru cei care preferă mai picant)
  • Piper negru măcinat
  • Sare de mare
  • Ienibahar
  • Mațe de porc din membrană naturală

Instrucțiuni:

  1. Începeți prepararea mațelor de porc. Acestea se curăță și se spală bine. Între timp, tăiați carnea de vită împreună cu cea de porc în bucățele mici și dați-le prin mașina de tocat carne.
  2. Carnea trebuie să fie rece, deoarece carnea tocată este foarte ușor perisabilă. Într-o cană de aproximativ 300 de ml de apă, dizolvați o lingură plină de sare de mare sau sare grunjoasă.
  3. După ce s-a tocat bine carnea, curățați cele 4 căpățâni de usturoi și pisați-le bine. Amestecați usturoiul pisat cu un praf de sare și puțină apă până se omogenizează totul. Apoi adăugați amestecul obținut din usturoi împreună cu toate ingredientele puse după gustul fiecăruia, peste carnea tocată. Cantitățile de condimente diferă în funcție de calitatea lor și de preferințele fiecăruia. Adăugați treptat sarea dizolvată în apă, după condimente, și gustați din când în când pentru a ajusta nivelul de condimentare.
  4. Lăsați compoziția de carne să se odihnească peste noapte în frigider sau într-un loc răcoros.
  5. A doua zi, umpleți mațele cu ajutorul unei pălnii speciale pentru mașina de tocat. Aveți grijă să nu fie prea îndesați pentru a nu se sparge.
  6. După ce ați umplut toți cei 25 de cărnați, legați-i cu o ață sau sfoară și atârnați-i într-un loc rece pentru a se usca. Asigurați-vă că nu se lipesc unul de celălalt.
  7. Cârnații trebuie să fie foarte bine uscați înainte de a-i afuma, deoarece pe mezelurile umede nu prinde fumul.

Sperăm că v-am făcut poftă cu această rețetă tradițională de cărnați de casă și că veți încerca cu bucurie să le pregătiți pentru sărbătorile de iarnă. Țineți cont că rețetele diferă de la familie la familie, iar gusturile sunt variate.  scrie wawlist.com


DISTRIBUIE PE FACEBOOK
*Acest site web nu oferă sfaturi medicale și nici nu sugerează utilizarea tehnicilor ca formă de tratament pentru probleme fizice, pentru care este necesar sfatul unui medic. Dacă decideți să aplicați informațiile conținute în acest site, același lucru nu își asumă nicio responsabilitate. Intenția site-ului este să fie ilustrativă, nu îndemnatoare sau didactică. Important: întregul conținut al site-ului web www.stiriactuale.org are doar scop informativ și nu înlocuiește, în niciun caz, activitatea specialiștilor din cele mai diverse segmente de sănătate (medici, kinetoterapeuți, asistenți medicali, nutriționiști, psihologi, dentiști, printre altele).Nu vindem niciun tip de produs sau serviciu. Informațiile pe care le aducem sunt naturale tocmai pentru a evita posibilele efecte secundare, cu toate acestea este întotdeauna bine să consultați un specialist înainte de a ingera sau de a aplica orice medicament, chiar dacă este natural (acest lucru nu se aplică în principal femeilor însărcinate sau persoanelor cu restricții alimentare, de exemplu indiferent de motiv).