Cârnații românești sunt o varietate apreciată și populară în România, mai ales în perioada sărbătorilor. Aceștia sunt obținuți prin tocarea cărnii de porc, adesea combinată cu carne de vită, și sunt apoi condimentați și fierți sau afumați.
Cârnații pot fi serviti ca fel principal, taiati in felii și acompaniati de pâine, sau pot fi folosiți ca ingredient în diverse rețete, cum ar fi tocanițe și sosuri. Cârnații reprezintă o parte importantă a bucătăriei tradiționale românești și sunt adesea serviti la mesele festive.
Pentru a prepara acești cârnați, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 3 kg carne de porc mai grasă
- 1,6 kg carne de vită
- 4 capete de usturoi
- 1 lingură de cimbru uscat
- 2 – 3 linguri de boia dulce
- 1 lingură de boia iute
- 1 linguriță de piper
- sare grunjoasă
- ½ linguriță de ienibahar
- mate de porc
Pentru a pregăti cârnații, începe prin curățarea și spălarea matelor. Rade ușor suprafața lor cu dosul unui cuțit sau cu o lingură de lemn, fiind atent să nu le rupi. Separat, dizolvă o lingură cu vârf de sare grunjoasă în 300 ml de apă.
Taie carnea de porc și de vită în bucăți mici, apoi toacă-le și pune-le într-un vas. Pune usturoiul într-un mojar și adaugă puțină sare. Zdrobește usturoiul și adaugă puțină apă, apoi amestecă bine.
Adaugă mujdeiul peste carnea tocată și apoi toate condimentele, mai puțin sarea. Amestecă bine și adaugă treptat din saramura pregătită, frământând bine. Lasă să se aromatizeze peste noapte. scrie suntgospodina.net
Fixează palnia de cârnați la mașina de tocat și umple matul. Ai grijă să nu îi umpli prea tare, pentru că se pot sparge în momentul în care se usucă.
După ce termini de umplut, lasă cârnații să se usuce în bucătărie timp de câteva ore, apoi scoate-i pe balcon și leagă-i pe o sârmă pentru a se usca la rece.