Ingrediente pentru saratele de casă:
- 400 de grame de făină
- 250 de grame de unt
- 150-200 de grame de iaurt (în funcție de calitățile făinii, poate fi necesară o cantitate mai mare sau mai mică)
- 100 grame parmezan ras sau cascaval ras sau telemea mai uscată
- 25 de grame de drojdie
- 1 linguriță de zahăr
- 1 linguriță de sare
Ingrediente adiționale:
- 1 ou pentru uns saratelele deasupra
- Făină pentru presărat pe suprafața de lucru
- Cascaval ras sau telemea mai uscată rasă
- Mac pentru presărat deasupra
Mod de preparare:
- Pregătim maiaua: într-un castron, amestecăm drojdia cu 2-3 linguri de făină, 50 ml de apă caldă și o lingură de zahăr. Lăsăm compoziția să se odihnească acoperită timp de 10-15 minute.
- Cantarim făina într-un castron incapător și adăugăm untul moale (la temperatura camerei), sarea, maiaua, iaurtul și parmezanul ras sau cascavalul ras sau telemea uscată. Framantăm rapid timp de 3-4 minute, până când ingredientele sunt omogenizate. Textura aluatului trebuie să fie mai densă decât cea a unui aluat de pâine. Dacă este nevoie, adăugăm treptat câte 1/2 lingură de iaurt. Formăm o bilă cu aluatul neted și o acoperim cu un șervet. Lăsăm aluatul să se odihnească la temperatura camerei timp de 20 de minute.
- În timp ce aluatul se odihnește, preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
- Rulăm aluatul cu un sucitor într-o foaie dreptunghiulară cu o grosime de aproximativ 3 mm. Tăiem bucăți late de 1,5 cm și lungi, în funcție de preferințele noastre. Putem realiza două variante, una cu cascaval și alta cu mac.
- Batem oul cu o furculiță și ungem bine saratelele pe suprafață. Presărăm apoi cu ingredientele dorite. Lăsăm saratelele să crească timp de 20 de minute, apoi le așezăm într-o tavă de copt.
- Coacem saratelele în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius timp de 12-17 minute, până se rumenesc frumos, fără a le arde.
- Poftă bună!
Nota: Timpul de coacere poate varia în funcție de cuptor, așa că trebuie să le supravegheați pentru a se asigura