Ingrediente:
- 600 grame de făină
- 25 grame de drojdie proaspătă
- 270 mililitri de apă
- 1/2 linguriță de sare
- 250 mililitri de ulei
- 1 lingură și jumătate de zahăr tos
- Esență de vanilie
- Zahăr pudră
Mod de preparare:
- Într-un recipient, dizolvăm drojdia în apa călduță. Adăugăm esența de vanilie, zahărul și sarea, amestecând bine până se dizolvă complet.
- Într-un bol mare, cernem făina. Facem o adâncitură în mijlocul făinii și turnăm compoziția cu drojdie.
- Amestecăm treptat făina cu lichidul, folosind o lingură de lemn, până când obținem un aluat omogen.
- Transferăm aluatul pe o suprafață presărată cu făină și începem să-l frământăm timp de aproximativ 10-15 minute, până devine moale, elastic și nu se mai lipește de mâini.
- Acoperim vasul în care am frământat aluatul cu un prosop curat și-l lăsăm să dospească într-un loc cald și ferit de curent pentru aproximativ 30 de minute sau până când aluatul își dublează volumul.
- După ce aluatul a dospit, îl scoatem pe o suprafață presărată cu făină și îl împărțim în bucăți mici, pe care le vom întinde cu ajutorul unui sucitor, obținând scovergi de dimensiuni potrivite.
- Într-o tigaie adâncă, încingem uleiul la foc mediu. Adăugăm scovergile în uleiul încins și le prăjim pe ambele părți până devin aurii și crocante.
- Scoatem scovergile prăjite din tigaie și le așezăm pe un șervet de hârtie pentru a se scurge de excesul de ulei.
- Presărăm zahăr pudră pe ambele părți ale scovergilor, astfel încât să se acopere uniform.
- Servim scovergile calde, alături de miere, gem, dulceață, ciocolată sau le putem savura ca aperitiv sărat, cu brânză rasă, smântână, cașcaval și alte topping-uri preferate.
Acum puteți bucurați de delicioasele scovergi, preparate cu dragoste în stilul tradițional, la fel cum făcea bunica acasă.