Mugurii de brad sunt recunoscuți pentru beneficiile lor remarcabile, în special în cazul bolilor pulmonare, contribuind la calmarea tusei. Prin acțiunea lor expectorantă, bactericidă, revulsivă, antiinflamatoare și fluidizantă a secrețiilor bronhice, pădurile de brad reprezintă un mediu ideal pentru amenajarea sanatoriilor, pentru recuperarea persoanelor afectate de afecțiuni respiratorii. „Bolnavul aflat într-o pădure de brad beneficiază, în mod gratuit, de inhalații cu uleiuri volatile naturale, cu o concentrație mai ridicată în perioada formării mugurilor, respectiv la sfârșitul lunii mai. În acest mediu curat și bogat în oxigen, unde pădurea acționează ca un filtru gigantic, absorbând noxele poluante din atmosferă, plămânii se fortifică, căile respiratorii se eliberează de spută, iar respirația devine mai profundă și mai ușoară”, explică prof. univ. dr. Constantin Milică.
În medicina naturistă, cel mai cunoscut preparat din brad este siropul din muguri și cetină tânără. Iată câteva rețete pe care le propune prof. Constantin Milică:
- Sirop de muguri de brad:
- 1 kg de muguri proaspeți se fierb timp de 15-20 minute în 2 litri de apă;
- după răcire, se adaugă 1 kg de zahăr dizolvat într-un litru de apă;
- amestecul se fierbe din nou timp de 5-10 minute și se strecoară fierbinte în sticle astupate ermetic și păstrate într-un loc răcoros.
- Sirop de muguri și miere:
- într-un borcan de sticlă se pun, în straturi alternative, 1 kg de muguri și 1 kg de zahăr sau 1 kg de miere de albine, cu un ultim strat de miere;
- se închide borcanul ermetic și se lasă la soare timp de 5-10 zile, până se separă siropul;
- se strecoară prin stoarcere cu tifon, după care se fierbe din nou 5-10 minute și se toarnă fierbinte în sticle închise ermetic, păstrate într-un loc răcoros;
- se consumă zilnic câte 2-3 linguri înainte de mese, diluate în apă plată, minerală sau ceai fierbinte, având efecte benefice în combaterea afecțiunilor respiratorii (tuse persistentă, bronșite cronice, astm bronșic, traheită, faringită, gripă, guturai, sinuzită, tuberculoză).
- Tinctura din muguri:
- 15 linguri de muguri tocați mărunt se pun într-un borcan de sticlă;
- se adaugă 2 linguri de rășină de brad și 200 ml de alcool 900 (nediluat);
- se închide borcanul ermetic și se lasă la macerat timp de 10 zile;
- după strecurare, tinctura se transferă în sticluțe brune și se consumă câte 1 linguriță diluată în 50 ml apă, de 3-4 ori pe zi, într-o cură de 12 zile, cu efecte antiinfecțioase și antiinflamatoare în gastroenterite, vome și alte afecțiuni digestive.
- Pentru a pregăti o infuzie din muguri de brad, adăugați două linguri de muguri într-un vas cu 250 ml de apă clocotită. Lăsați să infuzeze timp de 10-15 minute, apoi strecurați lichidul. Pentru a îndulci gustul, adăugați miere de albine și consumați câte 2-3 ceaiuri pe zi, după mesele principale, într-o cură de 3-4 săptămâni. Această infuzie are efecte benefice în tratarea bolilor pulmonare (gripă, răceală), a afecțiunilor nervoase, renale și digestive.
Cu infuzia din muguri de brad, puteți face și inhalații timp de 5-10 minute pentru a stimula circulația sângelui către cap și pentru a reda tonusul tenurilor obosite. După inhalație, acoperiți-vă capul încă 30 de minute și evitați frigul sau curentul timp de 3 ore.
De asemenea, puteți prepara un decoct din semințe de brad prin fierberea lor timp de 5 minute. Consumați câte o cană la intervale de 3-5 ore pentru a combate septicemia. scrie dorcudor.ro
Pentru a beneficia de proprietățile benefice ale cetinei de brad, fierbeți 1 kg de ramuri tinere de brad în 3 litri de apă timp de 10-15 minute. Turnați acest decoct în apa de baie și stați în ea timp de 15-20 minute. Aceasta va avea efecte favorabile în tratarea bolilor reumatismale, durerilor articulare, artritei reumatoide, întăririi sistemului nervos, combaterii oboselei fizice și psihice, precum și în prevenirea îmbolnăvirilor ușoare și tonifierea generală a organismului.