Învață cum să prepari o tinctură din frunze de nuc – un proces simplu care poate trata numeroase afecțiuni.

Nucul are numeroase efecte medicinale, dacii venerându-l ca sursă de hrană şi ca medicament.

Frunzele nucului sunt de asemenea considerate o farmacie naturală.

Ele conţin taninuri, flavone, acid cumarinic, acid elagic, acid clorogenic, săruri ale acidului iodhidric şi juglonă (un derivat naftochinonic).

Recoltarea şi uscarea frunzelor de nuc

Frunzele de nuc au proprietăţi hipoglicemiante, diuretice, previn şi combat infecţiile tubului digestiv şi cele renale.

Se culeg cât încă sunt verzi, din iunie până cel mai târziu în august, când au conţinutul cel mai ridicat în substanţe active. Pentru a nu vătăma arborii, se vor recolta doar 2-3 kilograme de frunze de pe acelaşi pom.

Se usucă pe cale naturală, în strat subţire, în locuri aerisite şi ferite de soare. Frunzele se păstrează întregi, în cutii de carton, pungi de hârtie sau saci de rafie.

Tinctură din frunze de nuc

Ingrediente

2 linguri de frunze de nuc, uscate şi mărunţite groscior

100 ml. alcool alimentar (sau alt produs distilat obţinut în gospodărie)

Mod de preparare

Frunzele de nuc uscate se pun la macerat în alcoolul alimentar, timp de 10 zile. În toată această perioadă, tinctura se agită de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care preparatul se lasă la decantat în frigider, pentru încă 6 zile. Partea limpede se trece uşor într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu depus pe fundul vasului.

Se depozitează în flacoane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop-pipetă. Se poate păstra maximum 2 ani, de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, flaconul se agită înainte de utilizare.

Tinctura din frunze de nuc, administrată în cură de 20 de zile, sau la nevoie, este indicată în următoarele tratamente interne:

Boli ale aparatului circulator periferic – varice, tromboflebite, hemoroizi, fragilitate capilară: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu.

Diabet zaharat: câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de teci de fasole.

Boli ale aparatului urogenital – cistite, pielite: câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.

Diaree infecţioasă estivală: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.

Insuficienţă tiroidiană – hipotiroidie: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-un ceai din plante medicinale.

Tendinţă de îngrăşare: se ia câte o jumătate de linguriţă, o dată pe zi, vreme de 15 zile.

Boli dermatologice – dermatite, dermatoze: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de trei-fraţi-pătaţi.

Afecţiuni alergice – manifestate la nivelul pielii prin prurit (mâncărimi) sau placarde eritematoase: câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, în puţină apă.

Boli de natură inflamatorie de tip reumatic: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de salcie.

Bolile şezutului – hemoroizi, fisură anală, prurit anal, rectită: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.

Mătreaţă, dermatită seboreică a pielii capului: se fac fricţionări locale cu tinctură de nuc, până la ameliorare.

*Acest site web nu oferă sfaturi medicale și nici nu sugerează utilizarea tehnicilor ca formă de tratament pentru probleme fizice, pentru care este necesar sfatul unui medic. Dacă decideți să aplicați informațiile conținute în acest site, același lucru nu își asumă nicio responsabilitate. Intenția site-ului este să fie ilustrativă, nu îndemnatoare sau didactică. Important: întregul conținut al site-ului web www.stiriactuale.org are doar scop informativ și nu înlocuiește, în niciun caz, activitatea specialiștilor din cele mai diverse segmente de sănătate (medici, kinetoterapeuți, asistenți medicali, nutriționiști, psihologi, dentiști, printre altele).Nu vindem niciun tip de produs sau serviciu. Informațiile pe care le aducem sunt naturale tocmai pentru a evita posibilele efecte secundare, cu toate acestea este întotdeauna bine să consultați un specialist înainte de a ingera sau de a aplica orice medicament, chiar dacă este natural (acest lucru nu se aplică în principal femeilor însărcinate sau persoanelor cu restricții alimentare, de exemplu indiferent de motiv).
Stiri