Tradiții și obiceiuri din Săptămâna Luminată. Când poți spăla după Paște, de fapt

DISTRIBUIE PRIETENILOR CRESTINULE

Luni, a doua zi de Paște, începe Săptămâna Luminată. Aceasta reprezintă începutul unei perioade de sărbătoare ce se va termina după 50 de zile de la Paști, la Pogorârea Sfântului Duh, adică Rusaliile.

Săptămâna Luminată. Tradiții și obiceiuri

În primul rând, până la Înălţarea Domnului la cer, în Biserică se cântă „Luminează-te, luminează-te noule Ierusalime, că slava Domnului peste tine a răsărit”. Toate slujbele îi îndeamnă pe credincioși să aibă bucuria pascală în inimi. La greci se numește și Săptămâna reînnoită deoarece întreaga creație este reînnoită prin Iisus hristos.

Potrivit tradiției, în popor Săptămâna Luminată este închinată morților. Din acest motiv se mai numeşte Săptămâna Blajinilor sau Paștile Morților. Dacă te-ai întrebat vreodată de ce exact la miezul nopții în noaptea de Paște în biserică se sting toate luminile și lumânările, află că că întunericul semnifică întunericul cel mai din afară al morții și al iadului în care a coborât Hristos Dumnezeu cu sufletul Său uman.

Ce fac creștinii în Săptămâna Luminată

Marți, denumită și ca Marțea Albă, nu este bine să se spele, să se lucreze deoarece se spune că părul le va albi celor care vor face asta. De asemenea, nu e bine să calci sau să faci curat prin casă.

Miercuri, la fel ca și vineri, este zi cu harți, deci se poate mânca de dulce. Bărbații au voie să meargă la munca de pe câmp, însă femeile nu. Acest lucru ar aduce ghinion în casa lor.

Joi este o zi în care se cinstesc holdele, grădinile şi grânele, dar cine munceşte în această zi aduce asupra casei nenorocul, seceta şi dăunătorii în livezi. 44 de găleţi cu apă sunt cărate de o persoană, 2 lumânări se aprind la toate cele 4 capete, iar apa astfel „sfinţită” se varsă apoi în fântâna din curte.

Vinerea Luminată mai poartă denumirea de Vinerea Scumpă sa Fântânița. Este sărbătoarea Izvorului Tămăduirii.

Sâmbăta din Săptămâna Luminată este prima zi de sâmbătă de după Paști denumită și Sâmbăta Sfântului Cuvios loan şi a ucenicului Sfântului Grigorie Decapolitul. În această zi nu se face parastas, dat fiind că morții vor fi pomeniți în slujba de Paștele Blajinilor, de după Duminica Tomii.

În această perioadă creștinii nu îngenunchează și nu fac mătănii, doar se închină. Se spune că Domnul Iisus nu ne vrea în umilință, ci vrea să ne îndreptăm și să biruim asupra păcatelor noastre.


DISTRIBUIE PRIETENILOR CRESTINULE
*Acest site web nu oferă sfaturi medicale și nici nu sugerează utilizarea tehnicilor ca formă de tratament pentru probleme fizice, pentru care este necesar sfatul unui medic. Dacă decideți să aplicați informațiile conținute în acest site, același lucru nu își asumă nicio responsabilitate. Intenția site-ului este să fie ilustrativă, nu îndemnatoare sau didactică. Important: întregul conținut al site-ului web www.stiriactuale.org are doar scop informativ și nu înlocuiește, în niciun caz, activitatea specialiștilor din cele mai diverse segmente de sănătate (medici, kinetoterapeuți, asistenți medicali, nutriționiști, psihologi, dentiști, printre altele).Nu vindem niciun tip de produs sau serviciu. Informațiile pe care le aducem sunt naturale tocmai pentru a evita posibilele efecte secundare, cu toate acestea este întotdeauna bine să consultați un specialist înainte de a ingera sau de a aplica orice medicament, chiar dacă este natural (acest lucru nu se aplică în principal femeilor însărcinate sau persoanelor cu restricții alimentare, de exemplu indiferent de motiv).