Există anumite valori normale pentru nivelul glicemiei, iar dacă acest nivel se abate de la aceste valori, ar trebui să consultați un medic. Deci, care sunt valorile normale ale glicemiei și când este necesar să mergeți la medic?

DISTRIBUIE SI PRIETENILOR

Glicemia variaza în decursul zilei, de aceea este masurata de obicei prin teste de sange facute pe stomacul gol.

Asta înseamna ca analizele se fac dimineata, înainte de masa, regula fiind sa nu consumi alimente sau alte bauturi în afara de apa timp de cel putin 8 ore.

Analizele de glicemie trebuie facute anual, chiar daca esti o persoana sanatoasa, care nu sufera de diabet.

Desigur, trebuie sa mergi la medic pentru interpretarea analizelor, dar un tabel cu valori normale glicemie te poate ajuta sa vezi chiar tu în ce situatie te afli si daca exista vreun risc sa ai diabet.

Valori normale glicemie pe stomacul gol

Astfel, pe nemancate, glicemia unui adult sanatos trebuie sa fie cuprinsa între 72 si 108 mg/dL. Un nivel al glicemiei mai mic de 70 trebuie sa te îndrume la medic pentru consultatie. Iar daca ai glicemia sub 50 mg/dL, riscul de hipoglicemie este foarte mare si trebuie sa mergi de urgenta la medic, pentru investigatii suplimentare.

De asemenea, daca glicemia este peste 215 mg/dL înseamna ca suferi de diabet, de aceea trebuie sa mergi la consultatie cat mai repede posibil.

Daca stii deja ca esti diabetic, avem aici mai multe tabele cu valori pentru adulti, copii, adolescenti sau gravide ce sufera de diabet.

Valorile cuprinse între 120 si 180 mg/dL pe stomacul gol sunt considerate la limita, adica au un risc mediu, probabil esti în faza de pre-diabet si trebuie sa îti faci mai des analizele, ca sa vezi cum evolueaza.

O glicemie care trece de 300 mg/dL este urgenta medicala si trebuie sa mergi imediat la un cabinet. Nivelul glicemiei variaza la o persoana sanatoasa pe durata unei zile, în functie de alimentatie. Însa aceste valori nu trebuie sa fie foarte mari nici chiar dupa o masa copioasa. Astfel, limita considerata normala la un adult este de 140 mg/dL dupa ce a mancat, iar între mese în jur de 125 mg/dL.

Valori normale glicemie la diabetici si la persoanele sanatoase

De ce este testata de obicei glicemia pe stomacul gol?
În lipsa hranei, organismul secreta un hormon numit glucagon, care creste nivelul glucozei din sange. Daca nu suferi de diabet, atunci corpul tau va produce insulina, pentru a reduce nivelul glucozei.

 

Daca esti însa diabetic, atunci glicemia masurata va fi mai mare, pentru ca organismul tau nu poate produce insulina, sau este rezistent la insulina produsa de pancreas. Iata de ce aceste teste de sange pot stabili cu mare acuratete daca suferi sau nu de diabet.

Astfel, daca la un adult sanatos glicemia pe stomacul gol este în jur de 100 mg/dL, la o persoana cu diabet este peste 126 mg/dL, iar în stadiul de pre-diabet este cuprinsa între 101 si 126 mg/dL, scrie platforma Diabates.co.uk.

DISTRIBUIE SI PRIETENILOR
DISTRIBUIE PRIETENILOR
*Acest site web nu oferă sfaturi medicale și nici nu sugerează utilizarea tehnicilor ca formă de tratament pentru probleme fizice, pentru care este necesar sfatul unui medic. Dacă decideți să aplicați informațiile conținute în acest site, același lucru nu își asumă nicio responsabilitate. Intenția site-ului este să fie ilustrativă, nu îndemnatoare sau didactică. Important: întregul conținut al site-ului web www.stiriactuale.org are doar scop informativ și nu înlocuiește, în niciun caz, activitatea specialiștilor din cele mai diverse segmente de sănătate (medici, kinetoterapeuți, asistenți medicali, nutriționiști, psihologi, dentiști, printre altele).Nu vindem niciun tip de produs sau serviciu. Informațiile pe care le aducem sunt naturale tocmai pentru a evita posibilele efecte secundare, cu toate acestea este întotdeauna bine să consultați un specialist înainte de a ingera sau de a aplica orice medicament, chiar dacă este natural (acest lucru nu se aplică în principal femeilor însărcinate sau persoanelor cu restricții alimentare, de exemplu indiferent de motiv).
Stiri